Megbukott a borravalómentes étterem kísérlete San Franciscóban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Thad Vogler Trou Normand nevű éttermében. Via Trou Normand

Egy év alatt megbukott Thad Vogler kísérlete. A San Franciscó-i étteremtulajdonos két éttermében is betiltotta a borravalózást, cserébe 20 százalékkal megemelte árait. A cél az volt, hogy személyzetét egyenletesebben tudja fizetni:

a konyhai stáb korábban nem kapott a borravalóból, ezért az ő fizetésüket jelentősen megemelte.

Emelte a pincérek fizetését is, de az, mint pár hónap alatt kiderült, így is elmaradt attól, amit korábban borravalóból összeszedtek. Növekedtek a költségei is, mert a megemelt fizetések után több adót és járulékot is kellett fizetnie.

Így viszont az lett, hogy pincérei folyamatosan mondtak fel. "Egyre több energiát öltünk új pincérek felvételébe és kiképzésébe, majd újabbak felvételébe és kiképzésébe" - nyilatkozta Vogler. Becslései szerint a tíz hónapban, amíg nem lehetett borravalózni az éttermeiben, pincérei 70 százaléka mondott fel.

Ha azt vesszük, hogy a borravalóval együtt óránként 35-45 dollárt kerestek, ami borravaló nélkül a fizetésemelés után is 20-35 dollárra esett vissza, ez érthető is. Még ha Voglert meg is lepte, mert ő arra számított, hogy a fizetéscsökkenés ellenére is vele maradnak.

Most úgy becsüli, hogy legalább 40 százalékkal kellett volna megemelnie az árakat ahhoz, hogy ki tudja termelni a különbözetet. Ehelyett most valamivel - ha nem is a teljes húsz százalékkal, amivel megemelte - csökkenteni fogja, de újra bevezeti a borravalózást. (Via CNN)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.