14 hónap börtönre ítéltek egy korrupt kormánytisztviselőt

bűnügy
2016 január 26., 17:23
comments 84

A Pesti Központi kerületi Bíróság gyorsított eljárás után nem jogerős ítéletében hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt börtönben letöltendő 2 év 2 hónap szabadságvesztésre, 5 év foglalkozástól eltiltásra ítélt egy kormánytisztviselőt, és mellékbüntetésként 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A terhelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) alkalmazottjaként – munkaköréből adódóan – nem nyilvános támogatási adatokhoz fért hozzá. A Nemzeti Védelmi Szolgálat fedett nyomozója egy megbízhatósági vizsgálaton csalta tőrbe. Felvette vele a kapcsolatot, hogy az adatvédelmi szabályokat megsértve, pénzért adjon ki nem nyilvános támogatási adatokat egy jogutódlással érintett területalapú támogatás ügyében.

A terhelt a hivatal informatikai rendszerét felhasználva kiadta az általa hozzáférhető adatokat, amiért a tárgyalótiszt átadta a korábban megbeszélt összeget. Majd a terheltet elfogták.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárásban a bűncselekmény elkövetését és a vádlottbűnösségét a rendőri jelentések, a sértett feljelentése, az MVH vezetőjének megkeresésre adott válaszai, a bűnjel és a hangfelvételekről készített jelentés alapján bizonyítottnak találta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést, a vádlott három nap gondolkodási időt kért a jogorvoslati nyilatkozata megtételéhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.