Netanjahu szerint az ISIS és a Hamász nyíltan újabb holokausztot akar elkövetni, de ezt Izrael nem fogja hagyni

A zsidók újra célpontokká váltak Európában és a világ más tájain, csak azért, mert zsidók – mondta Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke a holokauszt nemzetközi emléknapjának alkalmából mondott beszédében. (Az emléknap szerdán lesz).

Az izraeli kormányfő azt mondta, a holokauszt emlékének megőrzése különösen fontos a feltámadó, olykor erőszakos antiszemitizmus mostani időszakában, mert a megemlékezésekkel tudatosul, hova is tud vezetni a legrégebbi és legidőtállóbb gyűlölet.

Zsidó közösségek növekvő félelemben élnek világszerte, és a gyűlölet célpontjává válnak zsidók egyenként, ahogy kollektívan is, a zsidó állam képében – mondta Netanjahu, aki szerint „Izraelt ugyanazokkal a jelzőkkel és szidalmakkal támadják, amikkel a zsidó embereket illették az idők kezdete óta.”

Az iszlamista szélsőségesek belevegyítik a legfelháborítóbb antiszemita gondolatokat vérengző doktrínáikba, „ezt látjuk Gázában, Rakkában és Teheránban”, de, mint mondta, nem csak az iszlám szélsőségesek követik el mindezt Európában és a Közel-Keleten, hiszen „köztiszteletben álló nyugati véleményformálók is át lettek itatva a zsidó emberek és a zsidó állam elleni gyűlölettel”.

Netanjahu szerint miközben a közel-keleti térségben teljes népcsoportok esnek áldozatául iszlamista fegyveresek kegyetlenkedéseinek, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa folyamatosan Izraelt ítéli el, ráadásul jóval többször, mint Észak-Koreát, Iránt és Szíriát együttvéve.

„Bizonyos dolgok sosem változnak. De egy dolog megváltozott. A zsidók megváltoztak. Többé már nem hontalan emberek vagyunk, akik szüntelenül biztonságos menedéket keresünk. Ma már független és szuverén emberek vagyunk a saját hazánkban. Ma fel tudunk szólalni a gyűlölködő hangok, és azok ellen, akik pusztulásunkat akarják. Ma meg tudjuk védeni magunkat és a szabadságunkat” – mondta, és azt kérdezte:

„De hol van Európa? Hol van a civilizáció többi része?”

Mint mondta, Iránnak és az olyan mozgalmaknak, mint az ISIS és a Hamász az a nyílt célja, hogy újabb holokausztot kövessenek el, de ezt Izrael nem fogja hagyni. „De Európának és a világ többi részének velünk együtt kell fellépnie. Nem a mi érdekünkben, a sajátjukban” – zárta a mondandóját Netanjahu. (Yahoo, MTI)