A cseh államfő szerint a miniszterelnök eltávolításának egyik lehetséges útja egy Kalasnyikovban rejlik

külföld
2016 január 27., 06:12

Óriási politikai felháborodás követte az orosz vezetéssel szoros kapcsolatot ápoló cseh államfő, Milos Zeman szavait. 

Zeman ugyanis azt fejtegette, milyen módokon lehetne eltávolítani egykori politikai szövetségesét, Bohuslav Sobotkát a miniszterelnöki posztról. Zeman és Sobotka viszonya a menekültügy kezelése miatt romlott meg végleg, egy hétfői nyilvános fórumon, ahol a köztársasági elnököt arról kérdezték, hogyan lehetne megszabadulni a bevándorlást támogató miniszterelnöktől, Zeman azt mondta:

Egyetlen demokratikus lehetőség van: a választások. Egy nem demokratikus megoldás pedig a kalasnyikov. 

A kijelentést ellenzéki és kormánypárti képviselők is felháborodva fogadták, Sobotka maga arról beszélt, hogy az elnök kijelentése szükségtelen hülyeség volt és nem fog ennél többet reagálni rá. Aztán Twitteren még annyit közölt, hogy szerinte ők az egyetlen ország a világ civilizáltabb felén, ahol az államfő nyíltan a miniszterelnök lelövését veti fel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.