Az amerikai focista, akit most vettek fel a világ egyik legjobb matematikus doktori képzésére

sport
2016 január 27., 04:46
comments 99

Az idei szezon a legtöbb NFL csapat számára véget ért, ilyenkor kis pihenés és feltöltődés szokott jönni a kőkemény évad után, de a Baltimore Ravens offensive linemanjének, John Urschelnek odébb van még a pihenése. 

A 138 kilós falember ugyanis bekerült a világ egyik legjobb műszaki egyetemének, az MIT-nek a matematikai phd-programjába. 

Urschel a Penn State Egyetemen végzett, onnan került be a profiligába, de másik szenvedélyét, a matematikát sem hagyta ott végleg. Spektrális gráfelmélettel és a lineáris algebra numerikus módszereivel fog foglalkozni tanulmányai során. 

2015 különösen kemény év lehetett Urschel számára, mert miközben rájátszásba jutott a Ravensszel, párhuzamosan kellett dolgoznia a felvételihez szükséges tanulmányán. Ami online elérhető és a címét meg sem próbálom lefordítani: “A Cascadic Multigrid Algorithm for Computing the Fielder Vector of Graph Laplacians”. 

Egy korábbi felvétel Uscherről:

Az egyelőre nem világos, hogy hogyan fog összeférni Urschel órarendje az NFL-beli feladatokkal. A játékos 2014-ben írt alá négyéves, kétmillió dolláros szerződést a Ravensszel.

Urschel tanulási módszereit is az NFL-életmódhoz igazította: szezon közben rengeteget vannak úton a csapattal, ilyenkor félrevonul, és a szakkönyveit bújja. Beszélt arról is, hogyan választja el egymástól két érdeklődési területét:

„Ha a focipályán matematikára gondolnék, azonnal legyilkolnának. Ez egyszerű túlélési ösztön. Viszont amikor matematikával foglalkozom, száz százalékig benne vagyok és olyankor nem gondolok semmi másra.” 

Azt is bevallotta, barátai, családtagjai és matematikus ismerősei sem értik, miért nem hagyja ott az amerikai focit, amikor az súlyos sérülésekhez vezethet és az agynak sem tesz jót. 

„Nem azért játszok, mert ezzel valamiféle elit társadalmi osztályba kerülök be, mint profi élsportoló. Azért játszok, mert imádom a játékot, imádok összeütközni emberekkel.”

(Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.