Az egyesült baloldal olyan népszerű, mint a Jobbik, a Fidesz viszont két utcahosszal vezet

2016 január 27., szerda 12:34
385

Kismértékben növelte előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok – derül ki a Tárki legfrissebb pártpreferencia-kutatásából.

2015 október és 2016 január közt komoly változást egyetlen párt támogatásában sem mértek, a helyzet változatlan azóta, hogy a Fidesz 2015 végére visszanyerte azokat a szavazóit, akik az előző hónapokban elvesztett.

A teljes népességen belül a kormánypárt az októberi 28%-ot követően januárban 31%-os támogatottságot ért el. A Jobbik 13% után 12%-ot, az MSZP mindkét hónapban 7%-ot, a Demokratikus Koalíció 3%-ot, a Párbeszéd Magyarországért 1%-ot ért el, az Együtt az októberi 1%-ot követően januárban 2%-on áll, az LMP pedig nem mozdult el a 2%-os eredménytől.

Ha összeadjuk az összes baloldali párt támogatottságát, nagyjából ugyanannyi szavazót kapunk, mint amennyien a Jobbikot választanák.

A pártválasztók körében a Fidesz az őszi 51% után szintén kismértékben, 54%-ra növelte szavazótáborát, míg a Jobbiké 23% után 20%-ra, az MSZP-é pedig 14%-ról 12%-ra csökkent. A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a Demokratikus Koalíció 6%-os és a Párbeszéd Magyarországért 1%-os támogatása megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1% után januárban 3%-on áll, és az LMP eredménye sem változott, 4%-on maradt.

A teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók aránya januárra 42%-ra csökkent az októberi 45% után.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt