Életfogytiglani börtönt kért két újságíróra a török ügyészség

külföld
2016 január 27., 12:48
comments 75

A két újságírót egyebek között a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel és kémkedéssel vádolnak.

A DHA török hírügynökség jelentése szerint a Cumhuriyet című török napilap főszerkesztőjéről, Can Dündarról és az újság fővárosi tudósítójáról, Erdem Gülről van szó, akiket november óta vizsgálati fogságban tartanak. Az ellenük szóló vádpontok között terroristaszervezet támogatása és államtitkok kiszivárogtatása is szerepel.

Az ügyészség vádiratát még el kell fogadnia a bíróságnak ahhoz, hogy megkezdődjön a per.

Az ügy hátterében az a tavaly májusban megjelent cikk áll, amely szerint Törökország fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport mellé tavaly januárban készült fényképeket is mellékelt információi alátámasztására. A hatóságok ezután hírzárlatot rendeltek el az ügyben, a török ügyészség pedig nyomozást indított. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.