Elkészült a magyarországi sasleltár

ÁLLAT
2016 január 27., 12:13
comments 92

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a nemzetipark-igazgatóságok és más civil természetvédelmi szervezetek együttműködésében az itt telelő sasokat szedték össze.

Az egy időben történő megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson ismét rekordszámú, 421 felmérő vett részt országszerte, és növekedett a megfigyelt terület nagysága is. A megfigyelők az ország területének 19 százalékát vizsgálták, érintették a legjelentősebb ismert sastelelőhelyeket, ebből következően a lehető legpontosabb képet alkothatták az országban tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról.

A 2016. évi sasszinkron során 789-884 közötti rétisast és 346-392 közötti parlagi sast sikerült megfigyelni, ami a felmért területek méretéhez viszonyítva is valamelyest meghaladja az elmúlt évtized átlagát. A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok ma is nagyon ritkák. A fenti számok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, tehát a legsasosabb élőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlag 4,5 rétisast és két parlagi sast figyeltek meg.

Hat szirti sast és 4-5 fekete sast, valamint további 13 nappali ragadozómadár-faj mintegy 7000 példányát, köztük kékes rétihéjákat, gatyás ölyvöket, kis sólymokat és közel 5500 egerészölyvet is megfigyeltek a szakemberek. A baglyok között erdei fülesbaglyokat, egy réti fülesbaglyot, egy uráli baglyot és kuvikokat regisztráltak, de megfigyeltek nagy őrgébicseket és túzokokat is.

Íme a parlagi sasok élőhelye:

photo_camera

A réti sasok fészkei pedig erre vannak:

photo_camera

Az éves sasszinkronok egyik kiemelt célja a ragadozó-mérgezések felderítése, hatásuk monitorozása és visszaszorításuk elősegítése. Ennek a funkciónak a létjogosultsága sajnálatos módon az idei szinkron alkalmával is beigazolódott - így derült fény az idei három ragadozómadár-mérgezéses eset egyikére is.

A régióban Magyarországon követik el a madarak elleni legtöbb bűncselekményt, az esetek csökkentése a külföldről érkező sasok védelme miatt nemzetközi felelősség is. Ebből a célból európai uniós támogatással jelenleg is folyik egy mérgezésellenes HELICON Life+ program az MME koordinálásában. Részben a projekt eredményeképpen több alföldi területen szinte teljesen visszaszorultak a ragadozó-mérgezések, ahol a projekt elején még kéttucatnyi sas esett mérgezés áldozatául egyetlen év alatt. (MTI, címlapkép: Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.