Nem lesz tanfelügyeleti ellenőrzés a középiskolákban

oktatás
2016 január 27., 17:17
comments 149

Még bizonytalan, mi lesz a Miskolcról elindult tiltakozási hullám folytatása, mindenesetre Balog Zoltán emberminiszter ma legalább egy engedményt tett a tanároknak, miután másfél órát tárgyalt velük Miskolcon.

"Azokat a tanfelügyeleti vizsgálatokat, amik a minősített tanárokat érintik, azokat eltöröljük"

Balog szerint ez a bejelentése tapsot is kapott az egyébként keménynek mondott megbeszélésen.

Az biztos, hogy a tanfelügyeleti ellenőrzések megalázónak és teljesen feleslegesnek tartott rendszere nagyon zavarta a pedagógusokat.

Amikor a KLIK kiküldi a tanfelügyelőt, akkor Patyomkin-üzemmódba váltanak az iskolák, és előre begyakorolnak egy tanórát, mintha minden rendben menne.

Ez derült ki a tanitanek.com oldalon olvasható beszámolókból, amikről itt írtunk részletesen.

Balog egy igazgatói kártya bevezetéséről is beszélt, amivel az intézményvezetők rendelkeznének, és így nem kellene feltétlenül a KLIK-ra vagy az önkormányzatra várniuk a kisebb beszerzéseknél. Balog 77 ezer informatikai eszköz beszerzését is megígérte az iskoláknak.

A megbeszélésre egyébként a helyi KLIK és az önkormányzat hívta a "vendégeket", ennek is szerepe lehetett benne, hogy a szakszervezetek nem kaptak meghívót. Csabali Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének miskolci titkárhelyettese, aki maga is középiskolai tanár mégis bejutott a tárgyalásra, ő azt mondta, inkább általános ígéretek voltak, sok megnyugtató konkrétumról nem esett szó.

Pilz Olivér, a tiltakozást elindító Herman Ottó gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, az első nyílt levél szerzője a találkozó után nagyon óvatosan optimista volt, arról beszélt, hogy most "kinyíltak a fülek és a szájak" szóval a miniszter egyrészt meghallgatta őket, másrészt sokan el merték mondani a problémáikat, de a döntő az lesz, hogy a beígért egyeztetéseket, például a közoktatási kerekasztalt milyen gyorsán hozzák majd létre, és ki vehet majd részt a munkában.

Arról is beszélt, hogy a február 3-i tüntetést nem ők, hanem a szakszervezet szervezi, de ha megtartják, akkor részt fog venni rajta.

A tanitanek.com-on még mindig az látszik, hogy megtartják a február 3-ra tervezett tüntetést a városban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.