Valami eltörött a kormány-FHB viszonyban

gazdaság
2016 január 28., 18:57
comments 130

A cégbíróság elutasította az FHB Jelzálogbank Nyrt. december 28-án elhatározott, majd megvalósult tőkeemelésének bejegyzését - közölte a hitelintézet a BÉT honlapján csütörtökön.

photo_camera Spéder Zoltán (balra) és Orbán Viktor (jobbra) a 2014-es takarékgálán, amikor még minden rendben volt.

Igaz, az FHB szerint nem tartalmi, hanem értelmezési problémákról van szó. A cégbíróságnak ugyanis azzal volt baja, hogy egy leadott MNB-s engedély (az osztalékelsőbbségi részvények vonatkozásában) túl régi, 2014. szeptemberi volt.

Mindenesetre biztosan nem véletlen, hogy az állam ilyen apróságokon leálljon egy bankkal szívózni, és ne tegyen kísérletet a visszautasítás előtt rendezni a technikai problémát. Főleg akkor, amikor a Fidesz-frakció háziblogja támadja folyamatosan Spéder Zoltánt, az FHB elnökét, és az MNB is sorozatban több közepesen nagy büntetést is kiszórt a bankra.

Ez volt a tőkeemelés, amit eredetileg az állam tulajdoni hányadának csökkentésével akartak véghezvinni. Az állam – azaz a nevében eljáró MNV Zrt. – ezt erőteljesen kifogásolta, mire az FHB gyorsan visszavonulót fújt, és jelezte, az új lejegyzett részvényekből szívesen átadja a tulajdonrész fenntartásához kellő mennyiséget, csak baj ne legyen.

(BÉT / FHB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.