A szakiskolák is lázadnak: Tudás helyett csupán jól hangzó bizonyítványt kapnak a gyerekek!!4

A szakképzésben az oktatás alapvető feltételei is hiányoznak: 

nem biztosított a megfelelő számú, megfelelő minőségű gyakorlati képzőhely,

írják közös közleményükben a közoktatási szakmai szervezetek és pedagógus szakszervezetek, amit abból célból adtak ki pénteken, hogy felhívják a figyelmet 

 "a szakképzésben jelentkező súlyos problémákra". 

A tíz szervezett által jegyzett közlemény szerinte a diákok olyan iskolákba kerülnek be, ahol az elmúlt öt évben a műhelyekben és laboratóriumokban nem volt új beszerzés, és a meglévő berendezések javítására és felújítására sem jutott elegendő pénz. Szerintük megnehezíti a pályaválasztást, a tanulást és az iskolák működését, hogy évente változik, egy-egy iskolában, egy-egy megyében milyen szakmát lehet tanulni; a kínálatról az iskolák, a gyerekek és szüleik csak az utolsó pillanatokban értesülhetnek.

A dokumentum szerint szinte évenként forgatják fel a szakképzés egész rendszerét, tologatják az iskolákat a különböző minisztériumok között.

"Cinikus módon most megváltoztatják az iskolatípusok nevét: a szakiskolákat ezentúl szakközépiskolának, a szakközépiskolát pedig szakgimnáziumnak fogják nevezni,  a szakképzésben részt vevőknek tudás helyett csupán jól hangzó bizonyítványt adnak"

 - írják.  Az állásfoglalást az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság, a Hálózat a Tanszabadságért, a Hívatlanul Hálózat, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület, a Magyartanárok Egyesülete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete,az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete írta alá. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.