Franciaország elismeri az önálló Palesztinát, ha nyárig nem sikerült értelmes megoldást találni a konfliktus lezárására

külföld
2016 január 29., 22:59
comments 102

Franciaország belengette, hogy ha nem sikerült megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, akkor elismerik az önálló Palesztinát.

Laurent Fabius francia külügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy Franciaország a következő hetekben egy nemzetközi konferencia szervezésébe fog a kétállami megoldás megvalósítására. Ezt a nyáron akarják megtartani, és minden fontosabb szereplő részt venne rajta. A konferenciára a két fél mellett meghívnák az Egyesült Államokat, az európai és arab államok képviselőit is.

Fabius egyértelművé tette, hogy amennyiben a konferencia kudarcba fullad, Párizs köteles lesz elismerni a palesztin állam létét. Sajnálatosnak nevezte, hogy Izrael folytatja a palesztin területek gyarmatosítását, és bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, amiért a nemrég kirohanást intézett az ENSZ-főtitkár ellen, aki kedden provokatívnak minősítette Izraelt a megszállt palesztin területeken folytatott telepítési tevékenysége miatt.

Jeruzsálemben a múlt héten jóváhagyták százötven hektárnyi termőföld kisajátítását a ciszjordániai Jerikó mellett, olyan területen, amely a palesztinok szerint a leendő államuknak jár.

Az utóbbi időszakban Izrael kapcsolatai megromlottak az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal is. A ciszjordániai telepesek terjeszkedése miatt az utóbbi hónapokban újra elszabadult az erőszak a Gázai övezetben. Október óta az izraeli biztonsági erők 165 palesztint öltek meg. A palesztinok által elkövetett támadásokban pedig legalább 25 izraeli vesztette életét. (via Aljazeera/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.