Hatmillió dollár a Golgotáért vagy nincs üzlet

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorának volt vendége péntek reggel a Magyar Nemzeti Banknak Értéktár Programjának vezetője, Gerhardt Ferenc, aki elmondta, hogy 

"a tulajdonos dönti el, hogy eladja-e Munkácsy Mihály Golgota című festményét  6 millió dollárért (1,6 milliárd forintért). Ha nem, nincs üzlet."

A kép jogerős védettségi eljárásában február 21-ig kell döntést hoznia a Forster Központnak. Gerhardt szerint a 6 millió dolláros ajánlatot műtárgybecslői véleményekkel alátámasztva és egyéb művészettörténeti véleményekkel megtámogatva tették Pákh Imrének. 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Gerhardt elmondta, hogy 

van egy világpiaci árreferenciánk, amit hajlandóak vagyunk odaadni. Amennyiben a tulajdonos mást gondol a Golgota eladhatóságáról, ha van vevője, akkor az ügylet lebonyolódik. Ha nem, akkor sajnos nem. Az, hogy a kép védett és nem lehet kivinni az országból, az a magyar művészeti hatóság, a Forster Központ kompetenciája, az MNB-nek ebbe nincs beleszólása." 

Pákh Imre jogellenesnek tartja a védetté nyilvánítási eljárást, és letakartatta a debreceni Déri Múzeumban kiállított Golgotát. (MTI)