Nézd meg a saját szemeddel, miért ütik el sorban a gyalogosokat Dunaújvárosban sötétedés után!

belföld
2016 január 29., 09:48
comments 406

”Az áldatlan állapot fikarcnyit sem javult, mindenki vezessen óvatosan, a gyalogosok is figyeljenek nagyon!!!!”

Ezzel a figyelmeztető szöveggel küldte el nekünk a fenti videót dunaújvárosi olvasónk, Zsolt. Amit a videón látni, az nem valami posztapokaliptikus környezetben játszódó számítógépes játék egyik riasztó játékmenete, hanem egy sima hazaút a központban lévő Lidlből egy, szintén a város belsejében fekvő utcába. A felvétel három napja készült, de a helyzet azóta is változatlan.

A videóból is kiderül, hogy Dunaújváros megvilágított utcáin a sötétben annyira nem látni, hogy a gyalogosok még egészen lassú tempónál is csak pár méterről tűnnek fel az autósoknak. Ez részben a világítás teljes hiánya, részben pedig azért van, mert az új típusú világítótestek még működő részének fókuszált fénye mindent sötétbe burkol, amit nem közvetlenül világít meg.

Az már hónapok óta tudni, hogy a városban elszúrták az új közvilágítást, de annyira, hogy a sötétedés után a lakosok konkrét veszélyben vannak. Ehhez járult most hozzá, hogy még ez az alkalmatlan világítás is kikapcsolt a város tengelyét képező Vasmű út egy hosszú, központi szakaszán, és január 26. óta nem működik. Az ügyben elküldtünk több kérdést az önkormányzatnak, ha válaszolnak, azonnal közöljük.

Az újvárosi fényviszonyokról ilyen remek fotókat csinált a helyi, független híroldal, a castellum.do:

photo_camera

photo_camera

Az abszurd módon életveszélyes történet azzal indult, hogy a város fideszes polgármestere, Cserna Gábor tavaly április 3-án aláírta a szerződést arról, hogy a helyi közvilágítást a budapesti Rosettum Kft. korszerűsítheti 238 millió forintért. A döntés azonnal vihart kavart, a következő körülmények miatt:

  • A Rosettum soha nem foglalkozott világításszereléssel, ugyanis piac- és közvélemény-kutató vállalkozás volt. A világítóeszköz-gyártást és -szerelést csak három hónappal a dunaújvárosi tender 2014-es kiírása előtt vette föl tevékenységei közé.
  • A 238 milliós dunaújvárosi megbízás díj több mint kétszer annyi, mint a cég addigi teljes ötéves történetének összbevétele, ami 112 millió forint volt.
  • A Rosettumnak még 2015. májusának végén is pontosan nulla darab bejelentett alkalmazottja volt az adóhatóság szerint.

A korszerűsítést mindezek ellenére természetesen elvégezték, a város lakói pedig már 2015. kora ősze óta megtapasztalhatták azt, amit Sas, a Castellum külső szakértője így fogalmazott meg egy tavaly szemptember eleji cikkében:

„Nem kívánok nagy szavakat használni, de a helyzet néhol kifejezetten aggasztó, helyenként katasztrofális. A város sötétedés után balesetveszélyesebb, mint Gotham City az ikonikus Batman-filmekben. Autóval közlekedve a lámpák sok helyen nem adnak elég fényt ahhoz sem, hogy a zebra mellett állók láthatóvá váljanak. Az új lámpák sötét foltokat hagynak, és a fény terjedése is olyan kicsi ezeknél az izzóknál, hogy országúti közlekedés érzésünk lehet. A szembejövő autók fénye elvakítja az embert, ami egy városban egyáltalán nem megszokott, és a gyalogosokra nézve oltári veszélyes. Tovább vizsgálva az autósok helyzetét: valahogy nincs rendben a közvilágítás és  közlekedési lámpák fényereje közötti arány sem. Éjszaka a zöld lámpa mellett néha semmi mást nem látni. Vegyük például a kereszteződést a Skálánál, ahol a lámpák működése esetén teljesen vakon halad át az ember, a Bisztrónál lévő kereszteződésig, ahol biztos erős fékezésre van szükség ahhoz, hogy az esténként átszaladó fiatalok ne váljanak áldozattá.  De térjünk át a másik oldalra is, méghozzá a gyalogosokéra, hiszen a közvilágítás jellegének talán még jobban ki vannak téve, mint a négy keréken közlekedők. Egy biztos: nekik is sokkal óvatosabban kell haladniuk, mint eddig tették. Számítaniuk kell arra, hogy egy esetlegesen arra járó autós egyszerűen nem fogja meglátni, ha például egy fa tövében ácsorogva vár az átkelésre, még ha zebránál is teszi mindezt.” 

Az állapotok miatt idén december 8.-án a helyi DK tüntetést is szervezett a közvilágítás ügyében. A helyi Jobbik pedig olyan sikeresen tett feljelentést az ügyben, hogy az ügyészség nemrég, január 15-én el is rendelte a nyomozást. A feljelentő párt szerint az önkormányzat hamis adatokat szolgáltatott a 2013-as pályázat beadásakor, így előre tudták, hogy a közbeszerzésre kiírt lámpatestek nem felelnek meg majd a pályázat előírásainak. Emellett a közbeszerzésnél olyan feltételeket szabtak, amelyeknek Magyarországon csak egy cég tudott megfelelni.

Jellemző a hazai gyanakvó állapotokra, hogy a fenti videót helyben lakó olvasónk a következő szöveggel vezette fel a levelében:

„Érdekes lehet-e ez a videó számotokra nem tudom, de dunaújvárosiként köszönöm Orbán Vejének a világítás korszerüsítést, ezzel a tegnapelött este készült videóval kiegészítve, valamint azzal hogy egy hét alatt 3 embert ütöttek el a városban sötétedés után.”

Pedig ehhez a bulihoz éppen semmi köze sincs a miniszterelnöki vejnek, mert Tiborcz István cége ugyan korábban több gyanús települési közvilágítási tendert nyert, Dunaújvárosban nem ő korszerűsített. Sőt, itt nem a Tiborczék által favotizál LED-technológiát használta a győztes, hanem a szintén enegiatakarékos, szintén újszerű, de attól alapjaiban eltérő DML-technológiát, ami elektomágneses indukció segítségével állít elő elvileg olcsó és természetes hatású fényt egy fénycsőben.

Ezen a ködös télen a helyzet még az eddigihez képest is sokat romlott. A helyi sajtó beszámolói szerint január 22-e óta eltelt hét napban legalább három esetben ütöttek el sötétedés után a zebrán szabályosan átkelő gyalogost a városban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.