Orbán: A migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált

Orbán Viktor a bolgár miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Szófiában kijelentette, hogy 

"új helyzet állt elő az Európai Unióban, a népvándorlás, a migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált."

A magyar miniszterelnök szerint eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált, a mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság. Orbán szerint Európában nem lehet erről beszélni, de 

"veszélynek vannak kitéve az európai emberek, különösen gyengébbek, a nők és a magukat megvédeni képtelenek", 

és ez elfogadhatatlan. A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy február 15-én Prágában tanácskoznak a visegrádi országok, az eseményre a bolgár miniszterelnököt is meghívták, és ott közép-európai keretekben folytatják a most megkezdett egyeztetést.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán szerint az EU-nak fel kéne ajánlani Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben. Bojko Boriszov szerint eddig ugyan nem jutottak konszenzusra a migrációs válság ügyében Európában, de előreléphetnek, ha lezárják a határokat legalább addig, amíg a már ittlévő migránsok helyzetét rendezik. A bolgár miniszterelnök szerint nem Magyarország az egyetlen, amely értékeli Bulgária erőfeszítéseit, többen is példaképnek tekintik az országot. (MTI)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.