A WHO szakértői szerint a zika-vírus nagyobb fenyegetést jelent, mint az ebola

Egészségügy
2016 január 30., 20:29
comments 104

Az Egészségügyi Világszervezett több magas rangú szakértője is úgy gondolja, hogy a Dél-Amerikában egyre terjedő zika-vírus, még annál is nagyobb fenyegetést jelent a bolygó lakosságára nézve, mint amekkorát a közelmúltban több mint 11 ezer embert megölő ebola jelentett.

A szervezet szakértői hétfőn ülnek össze, hogy megvitassák a zika ellen tehető lépéseket, és azt, hogy a vírust globális kockázatnakminősítsék-e.

A zika már csak azért is veszélyesebb az ebolánál, mert a zika ellen jelenleg nincsen hatékonynak tartott oltás, míg az ebola ellen több oltóanyaggal is kísérleteznek. Ezen kívül a zika legtöbb fertőzöttje tünetmentes. A terhes nők többségének meg sem fordul a fejében, hogy fertőzött lehet, a vírus azonban szörnyű következményekkel járhat a gyerekeikre nézve.

Mivel az eddigi adatok alapján a fertőzöttek legalább 80 százaléka teljesen tünetmentes, a WHO számára szinte lehetetlen követni a vírus terjedését. A zika által fertőzött területek nagysága így akár már most is sokkal nagyobb lehet, mint amekkoráról a WHO tud.

További gond, hogy a vírust terjesztő szúnyogfaj egyre több helyen jelent meg az utóbbi évtizedekben. A szakértők szerint ezért a vírus megfékezése csak radikális lépésekkel lehetséges, például irtani kell ezt a szúnyogot, ahogy csak tudjuk, akár DDT-vel is.

A DDT egy iszonyatosan káros, de rendkívül hatékony rovarirtó szer, a legtöbb országban évtizedekkel ezelőtt betiltották a használatát, mert felhalmozódik az élő szervezetekben, ezért komoly mértékben károsítja a környezetet.

A Guardian azzal nyugtatja brit olvasóit, hogy Nagy-Britanniában kicsi az esély a zika elterjedésére, mert a vírust hordozó szúnyog az ottani időjárási viszonyokban nem él meg. Gond lehet viszont azzal, hogy a zika akár szexuális úton, szúnyog nélkül is terjedhet. Igaz, hogy ez eddig nem sokszor történt meg, de volt már rá példa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.