Az elkelt 130 ezer hektár magyar föld kétharmadát vitték el politikusok és nagyvállalkozók

2016 január 30., szombat 9:10
207

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek összeszedte, kik nyertek földeket az utóbbi hónapokban. Az állam nem készített központi adatbázis, így a tízezernyi nyertest az LMP-s politikus egyenként nézte át, és öt nagyobb csoportba sorolta, írja a Népszabadság. Az állam maradék földjei eladásának célja a családi gazdálkodók földhöz juttatása volt, ehhez képest ők a meghirdetett 180 ezer hektárból elkelt 130 ezer hektár nagyjából tizedét-ötödét vehették csak meg.

A földvásárlók első csoportja

a politikaközeliek,

azaz a miniszterelnök bizalmasai, illetve fideszes politikusok és családtagjaik, rokonaik. Ők vitték a 130 ezer elkelt hektor mintegy 30 százalékát. Jellemzően százhektáros, vagy annál nagyobb darabokban vitték a földeket.

Mészáros Lőrinc és családja 1371 hektárral gazdagodott, az Orbán-család földjeit művelő Flier János és testvére is szerztek közel kétszáz hektárt, de a Tiborcz, L. Simon, Kékessy és az összesen vagy hatszáz hektárt vásárló Lázár családok is sok-sok földhöz jutottak.

A második csoport

az egykori ­téeszelnökök és állami gazdasági vezetők,

akik a 130 ezer hektár további 30 százalékát vitték el. Köztük vannak az első Orbán-kormány idején privatizált tizenkét állami gazdaság vezetői, például a Mezőfalvai Zrt. és a Gödöllői Tangazdaság tulajdonosai és irányítói, a Tomics család és Keresztes Zsolt, illetve Kozma Tamás és Nagy Ádám. Csak ez a két csoport 907, illetve 386 hektárt szerzett meg.

A külföldiek

szerezték meg a földek tíz százalékát, jellemzően 300-500 hektáros darabban.

Vannak még

rejtőzködők,

akik vélhetően spekulációs céllal vettek földeket, továbbá a

helyben élő gazdálkodók,

akik a maradék 10-20 százalékot szerezték meg sikeresen.

(Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt