Az Europol szerint több mint 10 ezer menekültgyerek eltűnt

Az Europol most először próbálta meg számszerűsíteni, mennyi gyerek tűnt el, miután regisztrált a hatóságoknál. Az EU bűnügyi hírszerzési hivatala szerint közülük több fiatalkorút páneurópai bűnbandák szexuális munkára vagy rabszolgaságra vettek célba.

Brian Donald, az Europol vezérkari főnöke szerint csak Olaszországban 5000 gyerek tűnt el, de Svédországban is nyoma veszett ezernek. Mint mondta, ők az Európát átszelő kifinomult embercsempész-bűnszövetkezet legfőbb célpontjai. De nem biztos, hogy mindannyian ki lesznek zsákmányolva, egy részüket még vissza is juttathatják a családjukhoz. „Csak nem tudjuk, hogy hol vannak, mit csinálnak, és kivel vannak” – mondta.

Németországban és Magyarországon – ahol az elmúlt 18 hónapban kialakult egy embercsempész-hálózat – sok bűnözőt tartóztattak le a menekültek kizsákmányolásáért, és az Donald szerint a két országban vannak börtönök, ahol a többség a menekültválsággal kapcsolatban elkövetett törvénysértésekért ül.

Az Europol szerint a tavaly érkezett 1 millió migráns kb. 27 százaléka kiskorú volt, egy jelentős részük pedig kísérő nélkül jött. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.