Románia csak akkor ad hitelt Moldovának, ha azt teszi, amit az EU kér

külföld
2016 január 31., 11:26
comments 64

A két ország még tavaly írta alá egy 150 millió eurós hitelszerződést. Dacian Ciolos román miniszterelnök most feltételeket támasztott ahhoz, hogy a moldovai kormány lehívhassa a hitel első, 60 milliós részletét. A románok elvárják, hogy Chisinau előbb elkezdje megvalósítani az EU-val kötött társulási egyezményébe foglalt reformokat.

Bukarest a korrupció visszaszorítását célzó jogszabályok elfogadására, valamint az ebben érintett igazságszolgáltatási szervek megerősítésére helyezné a hangsúlyt. Az elvárások között szerepel, hogy Moldovában feddhetetlen, szakmailag hiteles kormányzót nevezzenek ki a jegybank élére, mérjék fel a bankrendszert fenyegető veszélyeket, erősítsék meg a nemzeti bank hatáskörét a pénzmosás visszaszorítása érdekében, továbbá dolgozzák ki a Nemzetközi Valutaalappal kötendő hitelmegállapodás menetrendjét és feltételeit.

A román kormány olyan gazdaságélénkítő törvénycsomagot is elvár Chisinautól, amelynek kidolgozásába az üzleti és civil szféra képviselőit is bevonják. A román miniszterelnök szerint csak az EU által szorgalmazott reformok végrehajtása hozhat megoldást. 

Moldovában 2014 óta belpolitikai bizonytalanság uralkodik. Január 29. volt az utolsó határidő az új kormány megalakítására, ellenkező esetben fel kellett volna oszlatni a parlamentet, és új választásokat kellett volna kiírni. Az oroszbarát ellenzék nem ismeri el törvényesnek Pavel Filip európai irányultságúnak mondott kormányát, tüntetéseket szervezett és panasszal fordult az alkotmánybírósághoz az ügyben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.