Áfa-őrületet indított el az olcsó disznóhús

gazdaság
2016 február 01., 09:25

Látva, hogy mekkorát csökkent a sertéstőkehúsok ára a boltokban az áfacsökkentés után, a többi szereplő is elkezdett lobbizni a kedvezményes, 5 százalékos áfáért.

A baromfiágazaton nem fog múlni

Csorbai Attila a Baromfi Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak elismerte, hogy ők is elkezdtek mozgoldni az áfacsökkentésért. Szerinte a baromfiágazaton nem fog múlni egy esetleges áfacsökkentés sikere. A lapnak elmondta, hogy ennek érdekében kedden találkozni fog Czerván Györggyel, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárával is. Csorbai a jelentősen növekvő sertéshúsfogyasztást nem tartja biztató jelnek saját ágazatára nézve. Szerinte a diszkriminatív áfacsökkentés negatív hatást gyakorol a baromfiágazatra.

A halasokon sem

Hasonló a helyzet a halágazattal is. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsának volt elnöke, Lévai Ferenc korábban arról beszélt, hogy rajtuk adócsökkentéssel lehetne segíteni. Szerinte a lépés 2,5 milliárd forintba kerülne, mégsem járna rosszul a költségvetés.

A tejeseken még kevésbé

Tej Terméktanács a tejnél ugyancsak 5 százalékos áfát szeretne. Mélykuti Tibor elnök a fogyasztói tej áfájának csökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést okozna. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.