Lemondott Románia legfőbb ügyésze

külföld
2016 február 02., 15:39
comments 160

Lemondott hivataláról Tiberiu Nitu, Románia legfőbb ügyésze, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azt állította: jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybevételéről.

A román közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj, a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, a legfőbb ügyészt pedig a törvény nem említi. Nitu autójának tavaly átlagosan napi kétszer nyitottak utat a rendőrök egy, a belügyminisztériummal 2014-ben kötött megállapodás alapján.

A legfőbb ügyészt Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfőhelyettes „rántotta magával”, aki ellen a múlt héten kezdeményezett bűnvádi eljárást hivatali visszaélés gyanújával a DNA.

Oprea – aki háromszor gyakrabban száguldozott konvojjal, mint az államfő – akkor került a román sajtó célkeresztjébe, amikor tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett.

A DNA ügyészei az Oprea-ügyen kiadott múlt heti közleményükben nem közölték, hogy hivatali felettesük, Tiberiu Nitu ellen indítottak-e bűnvádi eljárást vagy sem, de megjegyezték: visszaélésnek tartják, hogy a belügyminiszter közlekedési rendőröket rendelt a legfőbb ügyész mellé.

Nitu azóta többször jelezte: ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül mégis bejelentette a lemondását, mivel az egyre hangosabb médiabotrányban maga is tarthatatlannak érezte, hogy az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét a törvénytelenség gyanúja ássa alá.

Nitunak májusban járt volna le a 3 éves legfőbb ügyészi mandátuma. Utódját az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.