Mormota: Korán jön a tavasz

Hamar jöhet a tavasz Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai mormota szerint: az állat reggel nem látta meg árnyékát, így nemsokára véget érhet a tél, legalábbis az Egyesült Államokban.

Ha ugyanis február 2-án a mormota a napfényben árnyékot vet, a hagyományok szerint még legalább 6 hétig tart a tél. 

A meteorológus mormota nem a vadonban él, hanem Punxsutawney pennsylvaniai városka gondosan őrzött odújában, amit csak neki és a párjának tartanak fenn. Nem alszik téli álmot, és az időjóslása nem pontos. Ezért 2012-ben be is perelték Ohióban, amiért tévesen jósolt korai tavaszt.

A Punxsutawney Mormota Klub azért nagyon is komolyan veszi a feladatát: minden év február 2-án elegánsan felöltözve, ceremóniálisan hozzák ki az odújából a rágcsálót.

Punxsutawneyben a mormotanapot 1886 óta rendezik meg. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a szokás – ami honos Kanadában is – német telepesektől ered, akik német földön még sünnel próbálták kideríteni, meddig tart a tél.

Igaz, egy másik hagyomány szerint indián szokásról van szó.

Megint másik legenda azt jegyezte fel, hogy a mormotanapot egy vadászegylet javasolta megtartani, úgy, hogy ezen a napon mormotahúst szolgáljanak fel. Vidéken ugyanis egykor nagyon elszaporodtak a mormoták, megdézsmálva a farmerek terményeit, és ezért döntöttek úgy, hogy az állományt ritkítani kell. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;