Budapesten is százak szolidaritanak a miskolci ezrekkel

politika
2016 február 03., 15:41
comments 182
Több száz, akarom mondani, helyszíni tudósítónk, Plankó Gergő legfrissebb becslése szerint már több ezer ember tiltakozik Miskolcon a közoktatás válságos állapota miatt, amire a városi Herman Ottó Gimnázium tantestülete nyílt levélben hívta fel a figyelmet. A tiltakozók a Herman Ottó Gimnázium elől már átvonultak a Hősök terére, vonulás közben duzzadt meg a létszámuk. A demonstráció nyitányaként elhangzott, hogy a Herman

megtörte a hallgatás falát.

A miskolci tüntetésen több felszólaló is a közoktatást felügyelő és megbénító KLIK felszámolását követelte. "Orbán és a klikkje virul, de a KLIK megbukott" - hangzott el. Felszólalt a Független Diákparlament képviselője is, aki szerint pont a dikákokat nem kérdezi senki. "Igenis vegyenek minket számba" - követelte. És felszólalt a Herman Ottó Gimnázium egyik diákja is, aki büszke a tanáraira, akiknek köszönhetően nemcsak a történelemkönyvekből tanulhatnak a demokráciáról és a szólásszabadságról, hanem saját tanáraik kiállásából is.

A miskolci demonstrációval párhuzamosan Budapesten is több százan tiltakoznak, a hermanosokkal szolidaritást vállalók szakadó esőben állnak a Szabadság téren, jelentette a helyszínről Botos Tamás.

A budapesti szolidaritási tüntetésen a tankötelezettség korhatárának visszaállítását követelik - ezt a kormány 18-ról 16 évre csökkentette. De követelik a tananyag radikális csökkentését is. "Nem kell olyat tanítani, amit a számítógép előtt is meg tud tanulni" - mondják.

Az ország más városaiban is vannak szolidaritási megmozdulások. Szegeden a Béke Utcai Általános Iskolában tanulók szülei szerint ezt úgy próbálták megakadályozni, hogy pont ma délután öt órára hirdettek szülői értekezletet 9 alsó tagozatos osztályba, hogy a tanárok és a szülők ne csatlakozhassanak a fél hatkor kezdődö szegedi tüntetésre. Az iskola igazgatója szerint mindez csak véletlen egybeesés. Szombathelyen is tüntetett párszáz ember, a Nyugat.hu tudósítója szerint még a Fidelitas helyi elnöke is ott van a tömegben. Veszprémben pedig negyed órája kezdődött a demonstráció a Szabadság téren.

A budapesti tiltakozás képekben:

photo_camera


photo_camera

photo_camera

photo_camera

photo_camera

photo_camera

photo_camera

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.