Budapesten is százak szolidaritanak a miskolci ezrekkel

2016 február 3., szerda 15:41
183

Több száz, akarom mondani, helyszíni tudósítónk, Plankó Gergő legfrissebb becslése szerint már több ezer ember tiltakozik Miskolcon a közoktatás válságos állapota miatt, amire a városi Herman Ottó Gimnázium tantestülete nyílt levélben hívta fel a figyelmet. A tiltakozók a Herman Ottó Gimnázium elől már átvonultak a Hősök terére, vonulás közben duzzadt meg a létszámuk. A demonstráció nyitányaként elhangzott, hogy a Herman

megtörte a hallgatás falát.

A miskolci tüntetésen több felszólaló is a közoktatást felügyelő és megbénító KLIK felszámolását követelte. "Orbán és a klikkje virul, de a KLIK megbukott" - hangzott el. Felszólalt a Független Diákparlament képviselője is, aki szerint pont a dikákokat nem kérdezi senki. "Igenis vegyenek minket számba" - követelte. És felszólalt a Herman Ottó Gimnázium egyik diákja is, aki büszke a tanáraira, akiknek köszönhetően nemcsak a történelemkönyvekből tanulhatnak a demokráciáról és a szólásszabadságról, hanem saját tanáraik kiállásából is.

A miskolci demonstrációval párhuzamosan Budapesten is több százan tiltakoznak, a hermanosokkal szolidaritást vállalók szakadó esőben állnak a Szabadság téren, jelentette a helyszínről Botos Tamás.

A budapesti szolidaritási tüntetésen a tankötelezettség korhatárának visszaállítását követelik - ezt a kormány 18-ról 16 évre csökkentette. De követelik a tananyag radikális csökkentését is. "Nem kell olyat tanítani, amit a számítógép előtt is meg tud tanulni" - mondják.

Az ország más városaiban is vannak szolidaritási megmozdulások. Szegeden a Béke Utcai Általános Iskolában tanulók szülei szerint ezt úgy próbálták megakadályozni, hogy pont ma délután öt órára hirdettek szülői értekezletet 9 alsó tagozatos osztályba, hogy a tanárok és a szülők ne csatlakozhassanak a fél hatkor kezdődö szegedi tüntetésre. Az iskola igazgatója szerint mindez csak véletlen egybeesés. Szombathelyen is tüntetett párszáz ember, a Nyugat.hu tudósítója szerint még a Fidelitas helyi elnöke is ott van a tömegben. Veszprémben pedig negyed órája kezdődött a demonstráció a Szabadság téren.

A budapesti tiltakozás képekben:
Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt