Méretes fa után méretes fasz: megtalálták a világ legrégibb erekcióját

Mintegy 99 millió éve két kaszáspók - amiket az Egyesült Államok déli vidékén daddy longlegsnek hívnak, amit én nagyon szórakoztatónak találok - erősen rágerjedt egymásra. Pechjükre a légyottot némi növényi gyantában ejtették meg, így a hímnemű pók krétakori erekcióját ma borostyánba fagyva csodálhatja a világ.

Scinecemag.org

A hím pókot pont akkor érte a halál, amikor péniszét teljesen kieresztette - mert a hím kaszáspókok farka amúgy visszahúzható, és az idő java részében visszahúzva is tartják. Ami tök érthető, tekintve, hogy a farkuk akkora, mint a testük fele, és hát ki akarna az állát verdeső farokkal császkálni.

A felfedezés tudományos szempontból is pont ezért fontos, mert a kaszáspókfajtákat remekül lehetne osztályozni a péniszük alapján, már amennyiben nem tartanák folyton visszahúzva. Így a tudósoknak most lehetőségük adódott, hogy a krétakori leletet összehasonlítsák a most élő kaszáspókokkal.

Január 28-án, a Naturwissenschaften című periodikában közölt tanulmányukban a kutatók máris új, de már kipusztult fajként azonosították a kanos krétakori pókot, mert

spatulaszerű pénisze szokatlan formájú.

(Via Sciencemag.org)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.