Nem úgy tűnik, hogy az FHB igazat mondott volna részvényeseinek

Nem emelhet tőkét az FHB Jelzálogbank, írtuk egy hete, az FHB tájékoztatása nyomán. Csakhogy úgy tűnik, az FHB nem bontotta ki közleményében az igazság minden szeletét.

A cégbíróságon megtorpedózott, december 28-án elhatározott, majd néhány nappal később megvalósított tőkeemelés körül korábban nagy botrány volt, az FHB ugyanis csak a Takarékbankkal és a takarékokkal akarta megemelni a tőkéjét, amivel az összes többi tulajdonosnak hígult volna a tulajdona. Csakhogy az állam – az MNV-n keresztül – hosszú idő után először nyíltan szembefordulva az FHB vezetésével követelte, hogy vonják be a tőkeemelésbe. Maga Orbán Viktor is megszólalt az ügyben.

Spéder Zoltán, az FHB elnöke és Orbán Viktor, amikor még nem voltak konfliktusok.

Az FHB gyorsan visszakozott, nehogy baj legyen, és felajánlott az MNV-nek a tulajdonosi súlyának megfelelő mennyiségű részvényt.

Az FHB-nak egyébként elég nagy szüksége van erre a tőkeemelésre, a bank maga minden állami segítség dacára nem mutat fel túl jó számokat, a tőke folyamatosan apad.

Forrás: BÉT.

Az FHB azt írta a befektetőinek szóló hivatalos tájékoztatójában, hogy egyszerű technikai oka volt annak, hogy nem jegyezte be a cégbíróság a tőkeemelést: túl régi, 2014 szeptemberi volt a csatolt MNB-engedély.

Szerencsére a cégbíróságon el lehet olvasni ezt a végzést, és kiderül belőle, hogy amit az FHB a befektetőinek írt, nem teljesen igaz.

A cégbíróság szerint ugyanis nem csak az a baj, hogy elavult az MNB-engedély, hanem hogy az egyébként sem hatalmazta fel arra az FHB-t, amit csinált. Az engedély ugyanis csak B-sorozatú részvények kibocsátására vonatkozott, miközben az FHB december végén az elsőbbségi B-részvények mellett C (törzs-)részvénysorozatba tartozó papírokat is kibocsátott. Utóbbiból sem keveset, 2,83 millió darabot bocsátottak ezer forintos névértéken (=2,8 milliárdos tőkeemelés), míg B-részvényekből 14,1 milliót bocsátottak ki, száz forintos névértéken (=1,4 milliárdos tőkeemelés).

A cégbíróság így fogalmaz:

Ezt a tényt az FHB elhallgatta befektetői előtt. A végzésből az is kiderül, hogy az FHB képviselője szerint a C-részvények kibocsátásához nem kell MNB-engedély (mivel már bocsátottak ki törzsrészvényt, az A-sorozatot), de a bíróságot ez nem hatotta meg, kötelezte a bankot a megfelelő engedély beszerzésére.

Kíváncsian várjuk, milyen következménye lesz a részvényesek félretájékoztatásának!

Mindenesetre a jelek szerint a Magyar Állam sem örül, a cégbírósági iratok szerint december 30-án pert indítottak az FHB ellen a december 28-i, tőkeemelésről szóló határozat miatt.

Viszont az FHB sem erőltette meg magát. Január 25-én ugyanis azt válaszolták a hiánypótlásra felszólító cégbíróságnak, hogy szerintük minden rendben a 2014-es engedéllyel (szerintük hatályos, és egyébként sem kell engedély a C-sorozatú részvények kibocsátására), ezért egyszerűen elküldték ugyanazt a másfél éves MNB-engedélyt, amit korábban.