Megkínozhatták halála előtt az Egyiptomban eltűnt olasz diákot

külföld
2016 február 04., 18:20
comments 44

Az olasz hatóságok teljes körű vizsgálatot követelnek, miután Giulio Regeni holttestén kínzás nyomait lehetett felfedezni. A Cambridge-ben doktoráló, 28 éves diák holtteste szerda este került elő Kairóban, Egyiptom fővárosában. Épp szerdán szólalt meg az olasz kormány is ügyében, növekvő aggodalmuknak adva hangot, mert egy ideje már nem lehetett tudni semmit a fiatal hollétéről. 

photo_camera

Az olasz férfi testén az egyiptomi ügyészség szerint vágásokat, elnyomott cigaretta okozta sebeket találtak, füleiből is levágtak egy darabot. A férfit súlyosan meg is verték, minden jel szerint lassú halált halt. Holtteste meztelenül került elő egy csatornából. Feltehetően napokkal korábban ölték meg. 

Az olasz külügyminisztérium még szerda éjjel közleményt adott ki, és bejelentették, hogy kérték, Egyiptom indítson olasz szakértők bevonásával vizsgálatot. Az egyiptomi nagykövet teljes együttműködést ígért az olaszoknak. 

Regeni szeptember óta élt Kairóban, mert Egyiptom gazdaságáról írta doktori disszertációját, ehhez végzett ott kutatásokat. 

Január 25-én, a 2011-es egyiptomi forradalom kitörésének ötéves évfordulóján tűnt el. Aznap a hadsereg számos fiatalt letartóztatott, ezért sokan rögtön azt feltételezték, hogy őt is a hatóságok vitték be akkor. Regeni egy barátjával találkozott volna aznap, de azóta sem lehetett tudni semmit hollétéről, egészen szerda estig. 

Egy kutatótársa, Anne Alexander szerint Regini az egyiptomi szakszervezetek mozgalmával is foglalkozott. Alexander most attól fél, hogy mostantól a többi kutató sem lesz biztonságban, aki érzékeny témákban kutat az országban. 

Egyiptomban az utóbbi években, ahogy megerősödött a katonai diktatúra, egyáltalán nem ritka, hogy fiatalok hirtelen eltűnjenek. Igaz, kevesen végzik holtan, a legtöbben kínzásokon esnek át, majd a rendőrség szabadon engedi őket. 

A félrecsúszott egyiptomi forradalomról nemrég mi is részletes cikkben számoltunk be

Regeni halálát elsőnek az egyiptomi hatóságok autóbalesetnek próbálták meg beállítani, Giza tartomány rendőrfőnök-helyettese, Alaa Azmi legalábbis erről beszélt egy belső vizsgálat után. Ezt cáfolta most az ügyészségi jelentés. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.