Most már nyálban és vizeletben is kimutatták a zikavírust

Két vírusfertőzött nyálában és vizeletében is kimutatták a zikavírust brazil kutatók - jelentette be az ország vezető egészségügyi intézménye pénteken.

Ez azért fontos, mert még nem értik teljesen a kutatók, hogyan terjed a vírus.

Az brazil kutatók genetikai tesztekkel azonosították a zikavírust két fertőzött nyál- és vizeletmintáiban. A hét elején Texasban diagnosztizáltak szexuális érintkezéssel átterjedt zikavírus-fertőzést, csütörtökön Brazíliában mutatták ki, hogy tavaly vérátömlesztéssel is fertőződtek meg emberek. A Müncheni Egyetem kutatói a héten spermában és vizeletben mutatták ki a vírust több héttel a betegek gyógyulása után.

A zikaláz jelenlegi járványa Brazília északkeleti régiójából indult, mára több mint harminc országba jutott el az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján.

A zikavírust főként a dengueláz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza és terjeszti. A kórokozót összefüggésbe hozták a kóros kisfejűség, vagyis a mikrokefália nevű születési rendellenesség terjedésével.

Az eddig regisztrált csaknem 5000 születési rendellenességből alaposabban megvizsgáltak bő ezret, közülük csak 404 esetben igazolódott be a mikrokefália gyanúja, és csupán 17-ben az, hogy valóban a zikavírus okozta - közölte a brazil egészségügyi minisztérium a héten.

(MTI, CNN)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;