Törökország lezárta a határt az Aleppo ostromától menekülők előtt

külföld
2016 február 06., 13:16
comments 287

A szír határnál fekvő Kilis vezetője szerint 53 ezer menekült érkezett a határhoz Szíria felől az elmúlt 48 órában. Elmondta, hogy megpróbálnak segíteni az embereknek, de a határ továbbra is zárva tartják. Becslések szerint 70 ezer ember indult meg a török határ felé Aleppo ostroma elől menekülve. 

photo_camera Szír menekültek a török határnál- Fotó: AFP/Bulent Kilic

Az orosz légierő támogatásának köszönhetően a szír kormányerőknek sikerült előre nyomulniuk a térségben. A londoni székhelyű megfigyelőközpont, a Syrian Observatory for Human Rights szerint az Aleppótól északra fekvő Ratyannál a két oldalon 120 katona vesztette életét.

A török hatóságok most étellel, sátrakkal és takarókkal próbálják ellátni a határ szír oldalán rekedt menekülteket. Az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa, Johannes Hahn szombaton arra szólította fel Törökországot, hogy nyissa meg a határokat a menekültek előtt. Emlékeztette Ankarát, hogy még érvényben van a Genfi Egyezmény, aminek értelmében be kell fogadniuk őket.

photo_camera Menekülttábor Bab al-Salamban - Fotó: AFP/Bulent Kilic

Az 5 éve tartó szíriai polgárháború elől eddig 4,6 millió ember menekült el. Rajtuk kívül még 13,5 millió ember szorul humanitárius segítségre az országban. A Törökországban tartózkodó menekültek száma már elérte a 2,5 milliót. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.