12 meccsre tiltották el a török focistát, mert a kurdok helyzetéről írt Facebookon

külföld
2016 február 07., 07:16
comments 82

Komoly felháborodást váltott ki a török labdarúgó szövetség döntése, melyben tucatnyi meccsre tiltották el a diyarbakir-i Amedspor játékosát, Deniz Nakit, mert szerintük ideológiai propagandát folytatott. 

A 26 éves focista Németországban született, kurd felmenői vannak. Miután a legutóbbi meccsen nyertek a kupában, ünneplő posztot tett ki Facebook-oldalára, melyben utalt Törökország délkeleti részén zajló összecsapásokra, melyekben a török hatóságok vadásznak kurd nacionalistákra. 

A térségben egyes városok gyakorlatilag blokád alatt vannak, kijárási tilalom van érvényben és több ezer ember menekült el ezekből a településekből. 

photo_camera Naki még 2010-ben, a St. Pauli játékosaként a Bundesligában (AFP / PATRIK STOLLARZ)

Naki arról írt posztjában, hogy ezt a győzelmet azoknak ajánlja fel, akik elvesztették életüket vagy megsérültek az elnyomásban, ami immáron több mint ötven napja jart. 

Mi az Amedspornál nem hajtottuk le a fejünket és nem is fogjuk. Szabadságunk és győzelmünk tudatában lépünk a pályára.

- folytatta. 

A klubnak főleg kurd szurkolói vannak, a meccseken is rendszeresen a kurd ügyet támogató skandálások. Ezért is rendszeresen büntet amúgy a török szövetség, a következő kupameccsük például zártkapus lesz majd. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.