Hiába a bírósági döntés, Szijjártóék tovább titkolnák a nagykövetek életrajzait

2016 február 7., vasárnap 8:56
246

Másodfokon pert nyert Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben Hajdu Nóra, az Együtt politikusa. Hajdu azért indított pert, hogy a külügy hozza nyilvánosságra a nagykövetek, külgazdasági attasék és kereskedőházak vezetőinek szakmai életrajzát.

Szijjártóék vesztettek, de hiába a jogerős ítélet, nem hozzák nyilvánosságra, inkább a Kúriához fordulnak. A minisztérium szerint ezek az életrajzok személyes adatokat tartalmaznak, ezért nem minősülnek közérdekből nyilvános adatnak. 

Az Origo cikke szerint Hajdu is elismeri a személyes adatok védelmének a fontosságát, mint amilyen a telefonszám vagy a lakcím, de ő eleve azt kérte, hogy ezeket előbb takarja ki a minisztérium. 

Hajdu szerint az viszont fontos információ, hogy a közfeladat ellátásával megbízott szereplő milyen szakmai tudás, végzettség birtokában kerülhetett a diplomáciai posztra. 

Az életrajzok kiadásával olyan rejtélyekre derülhetne némi fény, mint például a svácji magyar nagykövet, Nagy István személye. A férfiról nagyon keveset tudni, de az biztos, hogy szoros, régi ismerettség fűzi Orbán Viktorhoz, és az arab üzleti életben meglehetősen jártas. Hivatalos életrajzáról viszont nem nagyon tudni semmit. (Update: Közben kiderült, hogy Nagy István tavaly a Mandinernek adott interjúban nyilvánosságra hozta az életrajzát, az itt olvasható.)

Hajdu elsőfokon még vesztett, másodfokon viszont a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a döntést, és arra jutottak, hogy a külügynek 15 napja van kiadni az adatokat. Most először kötelezett bíróság minisztériumot vezetői önéletrajzok kiadására.

A minisztérium viszont nem adja az adatokat, felülvizsgálatot kértek a Kúriától, egyben pedig azt, hogy addig is függesszék fel a másodfokú ítélet végrehajtását. 

Szijjártóék szerint a személyes adatok kitakarására a tárca nem kötelezhető, több száz dokumentumból kéne kihúzni a személyes adatokat, ezzel pedig új adatot állítanának elő, amire nem kötelezhetőek. (Origó)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt