Sikeresen lőtt fel rakétát Észak-Korea az űrbe

külföld
2016 február 07., 06:03
comments 67

Észak-Korea bejelentette vasárnap, hogy a hajnalban elindított nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állította a műholdat, amelynek a világűrbe juttatását napokkal ezelőtt előre jelezte.

A Kvangmjongszong-4 nevű műhold 94 perc alatt kerüli meg a Földet. Az ország további szatelliteket fog felbocsátani - közölte a diktatúra köztévéje. 

A Yonhap dél-koreai hírügynökség alátámasztotta a sikeres műholdfelbocsátásról szóló phenjani bejelentést azzal, hogy idézte a dél-koreai hadsereg egyik tisztségviselőjét. Ő azt mondta: úgy tűnik, a rakéta pályára állított egy tárgyat. A szöuli védelmi minisztérium nem erősítette meg ezt a véleményt.

Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága azt közölte, hogy észlelte, amint egy rakéta kilép a világűrbe. 

Kim Dzsongun egy 2016 februári rakétateszten (AFP PHOTO / North Korean TV via YONHAP)
photo_camera AFP / NORTH KOREAN TV / YONHAP

A nemzetközi közösség nagy része úgy tekinti: a műhold pályára állítása ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Ennek megfelelően az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte az aktust. A főtitkár felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel provokatív akcióival. A kínai külügyminisztérium sajnálkozott, és felszólított minden felet, hogy óvatosan reagáljon, tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten. Tajvan viszont úgy reagált, hogy nem tartotta rá nézve veszélyesnek a rakétaindítást. 

Az Egyesült Államok és térségbeli két szövetségese kezdeményezésére vasárnap New York-i idő szerint délelőtt 11 órakor rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa. 

Az USA jelentős intézkedéseket akar elérni a BT-ben, ami Észak-Korea felelősségre vonását illeti - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter. A béke és a biztonság ellen intézet elfogadhatatlan, destabilizáló lépésnek nevezte a rakétaindítást. Megerősítette, hogy Washington elkötelezett Japán és Dél-Korea védelme mellett.

Észak-Korea legutóbb 2012-ben indított el egy rakétát, hogy pályára állítson egy távközlési holdat, de az soha nem adott jelet. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.