Az ÁKK elkezdte titkolni, hogy hogyan alakul az államadósság?

gazdaság
2016 február 08., 08:37
comments 109

A vg.hu cikke szerint január óta nem árulja el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a központi költségvetés aktuális heti adatait. 

Korábban a számokat hetente frissítette az ÁKK, a hét közepén publikálták mindig az előző hét pénteki állapotokat, ebből pedig meglehetősen friss képet lehetett alkotni az adóssághelyzetről. Na ez a szolgáltatás szűnt meg január óta. 

Pedig hivatalosan nincs mit titkolni, az ÁKK vezérigazgatója, ex-századvéges Barcza György januárban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy az év végi rendkívüli adósságcsökkentés nem tartalmaz trükköket, "csupán" a jegybanknál  lévő állampapírokat vásárolták vissza, előtörlesztettek adósságot. 

Az persze egyértelmű volt, hogy ilyen kicsi pénztartalékkal a kormány nem működhetne rendesen, ezért az volt a kérdés, hogy a december végére leapasztott adósságból mennyit kellett visszatölteni. Ennek mértéke mutatná meg a lap szerint, hogy mekkora hányad volt az év végi adósságcsökkentésből az, ami nem tükrözte a valóságot. De ez most nem derülhet ki, mert hiányoznak a heti adatok. 

Arra, hogy miért szüntették be az adatok heti publikálását és hogy vissza fogják-e valamikor kapcsolni ezt a funkciót, a ÁKK Marketing Kommunikációs Főosztálya nem válaszolt a lapnak. Annyit közöltek csak, hogy az államadósság-adatokat az NGM február 22-ei sajtótájékoztatóján fogják bemutatni. De ebben semmi furcsa nincs, ezeket eddig is ekkor mutatták be, csak eddig lehetett figyelni a trendeket heti bontásban. 

A titkosításnak van amúgy jogi alapja is, tavaly óta törvény mondja ki, hogy minden olyan, az államadósság finanszírozásával kapcsolatos adat kiadását meg lehet tagadni két éven át, amelyről a nemzetgazdasági miniszter úgy gondolja, az sértené „az államháztartás finanszírozásának, illetve adóssága kezelésének külső befolyástól mentes ellátását”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.