Az ÁKK elkezdte titkolni, hogy hogyan alakul az államadósság?

2016 február 8., hétfő 8:37
111

A vg.hu cikke szerint január óta nem árulja el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a központi költségvetés aktuális heti adatait. 

Korábban a számokat hetente frissítette az ÁKK, a hét közepén publikálták mindig az előző hét pénteki állapotokat, ebből pedig meglehetősen friss képet lehetett alkotni az adóssághelyzetről. Na ez a szolgáltatás szűnt meg január óta. 

Pedig hivatalosan nincs mit titkolni, az ÁKK vezérigazgatója, ex-századvéges Barcza György januárban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy az év végi rendkívüli adósságcsökkentés nem tartalmaz trükköket, "csupán" a jegybanknál  lévő állampapírokat vásárolták vissza, előtörlesztettek adósságot. 

Az persze egyértelmű volt, hogy ilyen kicsi pénztartalékkal a kormány nem működhetne rendesen, ezért az volt a kérdés, hogy a december végére leapasztott adósságból mennyit kellett visszatölteni. Ennek mértéke mutatná meg a lap szerint, hogy mekkora hányad volt az év végi adósságcsökkentésből az, ami nem tükrözte a valóságot. De ez most nem derülhet ki, mert hiányoznak a heti adatok. 

Arra, hogy miért szüntették be az adatok heti publikálását és hogy vissza fogják-e valamikor kapcsolni ezt a funkciót, a ÁKK Marketing Kommunikációs Főosztálya nem válaszolt a lapnak. Annyit közöltek csak, hogy az államadósság-adatokat az NGM február 22-ei sajtótájékoztatóján fogják bemutatni. De ebben semmi furcsa nincs, ezeket eddig is ekkor mutatták be, csak eddig lehetett figyelni a trendeket heti bontásban. 

A titkosításnak van amúgy jogi alapja is, tavaly óta törvény mondja ki, hogy minden olyan, az államadósság finanszírozásával kapcsolatos adat kiadását meg lehet tagadni két éven át, amelyről a nemzetgazdasági miniszter úgy gondolja, az sértené „az államháztartás finanszírozásának, illetve adóssága kezelésének külső befolyástól mentes ellátását”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt