Engedély nélkül kísérletezett embereken egy biológus, két orvos és egy ápoló

Egészségügy
2016 február 08., 16:10
comments 94

Vagy ötven embert kezelt engedély nélkül, engedélyezetlen génterápiás módszerekkel egy négytagú társaság. A Fővárosi Törvényszék felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őket.

A vádirat szerint a biológus végzettségű H. István kikisérletezett egy "antigént" és egy immunizáló kezelést, amivel szerinte megelőzhető vagy gyógyítható az érelmeszesedés. H. nem engedélyeztette a szerét. Elmondása szerint azért, mert tartott tőle, hogy az engedélyezési eljárás során ellopnák a tudását.

Ehelyett egy miskolci és budapesti orvosi rendelőben dolgozó ápoló, a harmadrendű vádlott M. Györgyné segítségével és a rendelőkben dolgozó két orvos, T-né J. Ilona és C. Lívia közreműködésével betegeket kezdett kezelni a módszerével. A nyomozás adatai szerint Budapesten legalább 45, Miskolcon "több" beteget kezeltek véradással és a génkészítménnyel.

A bíróság azt nem vizsgálta, hogy maga a szer és a módszer működőképes-e, ahogy azt sem, hogy az antigén szérumban milyen hatóanyagok voltak, és hogy azok káros vagy gyógyító hatást gyakoroltak-e a betegekre. Pusztán azt állapította meg, hogy a vádlottaknak semmilyen engedélyük nem volt sem véradásra, sem az engedély nélkül előállított szer emberi szervezetbe juttatására. vagyis gyakorlatilag tiltott emberkísérleteket végeztek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.