Ha az állam igazán ki akarna cseszni a bűnözőkkel, akkor visszavonná a nagy címletű bankjegyeket

A Standard Chartered Bank korábbi vezetője, Peter Sands szerint ha megszüntetnék az olyan nagy címletű bankjegyeket, mint az 500 eurós vagy a 100 dolláros, a svájci 1000 frankos, azzal jelentősen meg lehetne nehezíteni a bűnözők, terroristák, adócsalók és korrupt politikusok dolgát.

A Harvard Kennedy School oldalán megjelent tanulmányában Sands azzal érvelt, hogy ha nem tudnák használni ezeket a bankjegyeket az törvénytelen ügyleteknél, az sokkal többe kerülne a bűnözőknek és megnőne a lebukás esélye is.

Számításai szerint a világon évente 2 trillió dollár megy át a bűnözők kezén. Különböző korrupciós ügyletek során pedig további 1 trillió dollár cserélhet gazdát. Ugyanakkor a hatóságok ennek csak 1 százalékát tudják lefoglalni.

Sands szerint a nagy címletű bankjegyek kis szerepet játszanak a legális gazdaságban, de annál nagyobb jelentőségük van az alvilágban. Megjegyezte, mennyire vicces, hogy ezt épp az állam biztosítja nekik. (via Bloomberg)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;