Merkel szerint elfogadhatatlan, hogy az oroszok Aleppót bombázzák

A német kancellár a Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján élesen bírálta, hogy az oroszok az ellenzéki csoportokat bombázzák Aleppóban. Azt mondta, hogy mindenki megdöbbent, hogy a légicsapások mennyi emberi szenvedést okoznak ezzel. Kijelentette, hogy Oroszország ezzel megsérti az ENSZ ide vonatkozó határozatát, amelyik megtiltja a civil lakosság bombázását. Törökország és Németország nevében azt követelte, hogy az oroszok tartsák be ezt a határozatot.

Ahmet Davutoglu és Angela Merkel - Fotó: Murat Kaynak / Anadolu Agency

Szomorúnak nevezte azt a helyzetet, ami a török-szír határon kialakult, ahol a török hatóságok a téli hideg ellenére sem engedik meg az ostrom elől menekülőknek, hogy átlépjék a határt. Segélyszervezetek szerint körülbelül 80 ezer ember menekülhetett el Aleppo környékéről a török határ felé.

Fotó: AFP/Bulent Kilic

Angela Merkel hétfőn találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is, akinél el akarja érni, hogy a törökök segítsenek nekik a Németország felé tartó menekültek számának csökkentésében. Délelőtt bejelentette, hogy ezentúl a két ország szorosabban együtt fog működni, hogy fellépjenek az embercsempészek ellen. (Spiegel)