Terrorizmus dicsőítéséért vettek őrizetbe két bábjátékost Spanyolországban

A két bábjátékos, Alfonso Lazaro de la Fuente és Raul Garcia Perez Madridban adott elő egy darabot, utána vették őket őrizetbe. A vád szerint a terrorizmust népszerűsítették, mert gyerekeknek szánt előadásukban felakasztották egy bíró képmását, leszúrtak egy apácát egy kereszttel és többször vertek meg a darabban rendőröket is. 

A bábok pedig állítólag a betiltott baszk szeparatista terrorista csoportra, az ETA-ra utaló transzparenseket tartottak kezükben, aminek nevét szójátékkal össze is kötötték az al-Kaidáéval. 

Madrid polgármestere, Manuela Carmena közleményt adott ki, ami szerint a darabot nem látta a bemutató előtt művészeti igazgató, pedig ez lett volna a protokoll. Az előadókat eltiltották attól, hogy a karneváli szezonban ismét bábozzanak. 

A bábpáros barátai szerint viszont a két előadó nem akarta megvédeni a terroristákat és nem tudták, hogy előadásukon gyerekek is jelen lesznek. Ez ugyanis nem gyereknek szóló darab, csak nem tudták, hogy milyen közönség várja őket. (Independent, RT)