A cápatámadások rekordéve volt 2015

2016 február 9., kedd 8:55

Világszerte 98 cápatámadás történt 2015-ben, a szakértők szerint ez új rekordot jelent. A Floridai Természettudományi Múzeum hétfői jelentése szerint ennyi cápatámadás egy év alatt még sosem történt. Egyedül Floridában 30 alkalommal haraptak meg embert a ragadozók.

George Burgess, a nemzetközi cápatámadás-dokumentáció kurátora szerint a támadások számának növekedése várható, ahogy az emberek egyre többen lesznek, a cápapopulációk pedig újra szaporodásnak indulnak.

(Legalábbis a világ bizonyos részein - összességében a világon egyre kevesebb cápa él, köszönhetően az elsősorban kínai piacra dolgozó cápauszony-halászoknak.)

A tavalyi hat halálos cápatámadásból kettő az indiai-óceáni Réunion sziget partjainál történt, egy-egy Ausztrália, Egyiptom, Új-Kaledónia és az Egyesült Államok parti vizein.

A listát az Egyesült Államok vezeti, itt 59 alkalommal támadt a ragadozó emberre, 30 eset Florida, hat-hat Észak- és Dél-Karolina, hét Hawaii vizein, Kalifornia és Texas partjainál két-két, New York és Mississippi vizein egy-egy támadást jelentettek.

A második legtöbb, 18 baleset Ausztrália partjainál, a harmadik, nyolc eset Dél-Afrika vizein történt. (via MTI)