A hatóságok szerint nem idegenellenesség miatt támadtak kézigránáttal egy németországi menekültszállásra

Terrorizmus
2016 február 09., 19:27
comments 108

Nem idegenellenesség áll a hátterében annak a kézigránátos támadásnak, amit egy menekültszállás ellen követtek el a németországi Baden-Württemberg tartományban január végén – közölték az esetet vizsgáló hatóságok.

A konstanzi ügyészség és a tuttlingeni rendőrkapitányság közös közleménye szerint a Villingen-Schwenningen menedékkérőket befogadó állomása ellen január 29-én elkövetett támadás miatt őrizetbe vettek négy gyanúsítottat.

A 22 és 37 év közötti, „többnyire kelet-európai bevándorló hátterű” férfiak közül hármat le is tartóztattak, kézre kerítésükhöz különleges rendőri egységeket is bevetettek.

A hatóságok a nyomozás érdekeire tekintettel nem közöltek részleteket a kézigránátos támadás hátteréről és a gyanúsítottak indítékairól, de azt kiemelték, hogy a környéken tevékenykedő biztonsági szolgálatok közötti konfliktusok vezethettek a cselekményhez, arra utaló jeleket pedig nem találtak, hogy bármi szerepe lett volna az idegenellenességnek.

A villingen-schwenningeni menekültszállásra hajított kézigránát az intézmény udvarán ért földet, a biztonsági őrök konténere mellett. Ők is vették észre a robbanószerkezetet, ami nem lépett működésbe. Az őrök riasztották a rendőrséget, és a gránátot végül tűzszerészek ellenőrzött robbantással megsemmisítették.

Az ügy nagy feltűnést keltett, mert ugyan gyakran történnek különböző atrocitások menedékkérőket befogadó intézmények ellen, de harci eszköz bevetésére korában nem volt példa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.