A republikánus jelöltek felfalják egymást

külföld
2016 február 09., 17:11
comments 121

Iowa után olyan egyszerűnek tűnt minden. A republikánus kaukusz igazi győztese Marco Rubio lett, aki ugyan csak a harmadik helyen végzett, de messze felülmúlta a várakozásokat. Ez akkor meg is látszott a közvélemény-kutatásokban:

Iowa után hagyományosan megugrik az ottani győztes népszerűsége, most azonban a győztes Ted Cruz csak stagnált, Marco Rubio viszont meredeken emelkedni kezdett.

De amilyen hirtelen jött ez a népszerűség, olyan gyorsan el is múlt. Ennek részben oka lehet, hogy Rubio elég kiábrándító teljesítményt nyújtott a republikánus elnökjelöltek New Hampshire előtti tévévitájában:

robotikusan ismételte kampányszlogenjeit, és egyáltalán nem reagált az őt érő támadásokra.

Másrészt New Hampshire nem igazán kedvező terep neki. Rubiót az eddigi elemzéseimben mindig a négy mérsékelt jelölt közé soroltam, ami bizonyos szempontból igaz is: a populista Donald Trumphoz és a szélsőkeresztény Ted Cruzhoz képest maga a megtestesült mértékletesség. Ugyanakkor eddigi ténykedése alapján kimondottan konzervatív törvényhozónak számít, Cruz kivételével az összes többi jelölttől - még a bevándorlási és külpolitikai kérdésekben elképesztő rasszista baromságokat beszélő, de szakpolitikai témákban kifejezetten centrista Trumptól is - jobbra áll.

Ez összességében kifejezetten előnyös a republikánus versenyben: ha minden más mérsékelt kiesne, akkor a mérsékelt republikánusoknak nem igazán maradna más választása, miközben Rubio az eddigi ténykedésére mutogatva lecsipegethet szavazatokat Cruztól is. Így papíron neki van a legjobb esélye Trump és Cruz legyőzésére.

New Hampshire-ben viszont inkább hátrány a konzervatív vérvonal: ebben az államban inkább mérsékelt, sőt, liberális republikánusok élnek, így a keddi szavazás előtti utolsó felmérésekben a leginkább centrista John Kasich és a Rubionál mérsékeltebb Bush behozta vagy meg is előzte, a New Jersey-i kormányzó Chris Christie pedig megközelítette Rubio támogatottságát.

Mi lehet ebből?

A közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy

  • Donald Trump nagyon simán, tíz százaléknál nagyobb különbséggel nyerhet;
  • a 2-5. helyen pedig kvázi holtversenyben végezhet Ted Cruz, Jeb Bush, John Kasich és Marco Rubio.

Cruz New Hampshire-i eredményének nincs nagy jelentősége, talán ha második lesz, az hozhat neki némi pozitív sajtót. Rubio egy szoros második hellyel is gyengülhet, ha pedig lecsúszik a dobogóról, komoly bajba kerülhet:

Két hét múlva jön a dél-karolinai előválasztás, ahol egy jó New Hampshire-i szerepléssel már egyértelműen ő lehetett volna a republikánus elit jelöltje, így viszont a meglehetősen konzervatív államban rajta kívül még ketten versenyezhetnek a mérsékeltek szavazataiért.

Ennek az egésznek a nagy nyertese Donald Trump lehet, akit az iowai veresége után már kezdtek leírni, de aki erős mérsékelt kihívó híján Dél-Karolinában felülmúlhatja a várakozásokat, és ismét elsőszámú esélyessé léphet elő.

Amilyen bonyolult a helyzet a republikánusoknál, annyira egyszerű a demokratáknál

A demokrata jelöltség szempontjából a New Hampshire-i szavazás gyakorlatilag tét nélküli:

minden előrejelzés szerint Bernie Sanders fölényesen le fogja győzni Hilary Clintont, ám ennek mégsincs különösebb jelentősége.

Hogy miért?

Mert New Hampshire Bernie Sanders egyik legerősebb állama. Egyrészt Sanders a szomszédos Vermont szenátora, ennek pedig igenis van jelentősége. Másrészt, a New Hampshire-i demokrata választók

  • túlnyomó többsége fehér;
  • túlnyomó többsége liberálisként határozza meg magát.

Sanders ebben a két demográfiai csoportban a legerősebb. De országosan nem ez a két csoport alkotja a demokrata szavazók többségét, így még az se változtatna igazán a verseny állásán, ha elsöprő győzelmet aratna - pláne, hogy ez a várakozás.

Ellenben, ha Clintonnak sikerülne tíz százalékponton belül maradnia, azt már-már győzelemként lehetne értékelni. Vagyis ma csak Sandersnek van veszíteni valója. (A közvélemény-kutatási adatokat és az előrejelzéseket a Fivethirtyeightről szedtem. A címlapképen a kissé robotikus Rubio kortyolgatja kávéját egy New Hampshire-i vendéglőben. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.