Orbán szerint külső erők gerjesztették a tanárok tüntetéseit

A Népszabadság értesülései szerint Orbán Viktor szerdán, a lillafüredi kihelyezett frakcióülésen beszélt a pedagógusok tüntetéseiről is, és arról beszélt: 

"Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni".

A zárt frakcióülés előtt amúgy a képviselőknek le kellett adniuk a mobiltelefonjaikat a lap információ szerint. 

Az ott elhangzottakról több jelenlévő is azt mondta a Népszabadság újságírójának, hogy Orbán Viktor szerint egyértelműen külső erők gerjesztett akciónak tartja a pedagógusok tiltakozását. Orbán szerint ugyanis nincs konkrét ok, ami kiválthatta volna a tüntetéseket, főleg annak köszönhetően, hogy a tanárok bérei jelentősen nőttek, 2011-es 180 ezer forintról 280-320 ezer forintra. 

(Arról, hogy mennyi pénzt vett el a kormány az oktatás területéről az elmúlt években, nemrég közöltünk nagyobb cikket.)

A miniszterelnök szerint a kormány nem követett el olyan konkrét hibát, ami akkora feszültséget gerjeszthetett volna, mint például a 2012 decemberében a felvételi keretszámok megvágásáról szólt. 

Az egyik résztvevő szerint Orbán veszélyesebbnek találta az internetadó elleni tüntetéssorozatot, mint a jelenlegi tanártüntetéseket. A miniszterelnök egyértelművé tette a frakció előtt, hogy a kormány nem ijedt meg, kezelni tudják a tiltakozásokat, és erre Palkovics László maximálisan alkalmas. 

A kormány egyben kalkulál azzal, hogy hasonló tiltakozások indulhatnak meg az egészségügyben és más ágazatokban is. 

Egyben Orbán kiállt a hétvégén menesztett Czunyiné Bertalan Judit államtitkár mellett, és mint mondta, teljesen mentesítette a felelőssége alól.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.