Itt a legújabb brókerbotrány? Csalás és sikkasztás gyanúja merült fel a Reálszisztémánál

gazdaság
2016 február 12., 11:19
comments 57

A gyanú szerint hamis magániratokat használt fel, folytatólagosan és üzletszerűen jelentős értékre csalt és sikkasztott a Reálszisztéma brókerház, írja a Világgazdaság. A lap értesülései szerint az ügyben több magánszemély feljelentése alapján indult rendőrségi nyomozás.

A Reálszisztémához amúgy már november elején felügyeleti biztost rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank.

A gyanú szerint a csalásokat a korábban a budapesti tőzsdén is jegyzett BTel részvényekkel követték el. Egy ügyfelüknek például azt ajánlották, hogy ha a tőzsdei árfolyam 80 százalékán vesz részvényeket, azokat a későbbiekben a Reálszisztéma havi 4 százalékos felárral vásárolja vissza abból a haszonból, ami a BTel frankvurti bevezetéséből keletkezik. A BTel-t viszont nem vezették be a frankfurti tőzsdén, így a papírok értéke sem emelkedett. A Reálszisztéma pedig nem vásárolta vissza a részvényeket az átvert befektetőktől.

Más esetekben a Reálszisztéma képviselője biztonságos és kockázatmentes üzletként írta le azt, ha az ügyfél kölcsönad a BTel-nek, amit a cég részvényeivel fedeztek volna.

A BRFK szerint a BTel sem ártatlan, mert hamis jelzésekkel bírta kötvény- és részvényvásárlásra a befektetőket. (Világgazdaság via Portfolio)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt