150 ezer ártatlan pingvint gyilkolt meg egy jéghegy

ÁLLAT
2016 február 13., 10:40
comments 66

Becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben, miután egy hatalmas jéghegy elzárta a kolónia útját a tengerhez, így nem jutottak élelemhez.

Adéle-pingvinek az Anktartiszon.

Az öbölbe nyúló Denison-fokon több Adélie-pingvin kolónia élt a közeli hatalmas nyílt vízi tengerfelület miatt. 2010-ben azonban egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy megfeneklett az öbölben, elzárva az állatok vándorlási, élelmiszerszerzési útját a nyílt tengerekre. 

A szárazföldön rekedt állatoknak azóta mintegy 60 kilométeres utat kell megtenniük, hogy eljussanak a part menti vizekhez és halászhassanak. Ebben a fáradságos totyogásban az elmúlt években szinte az egész kolónia elpusztult - jelentették ausztrál tudósok.

2011 óta a 160 ezres kolónia körülbelül tízezer egyedre zsugorodott. Húsz éven belül teljesen kipusztul, ha a part menti jégen nem olvad meg és nem találnak utat a nyílt vízre, vagy a jéghegy nem mozdul el az öbölből - mondták az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem klímakutató-központjának munkatársai.

(Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.