Medvegyev bejelentette, hogy újra hidegháború van

Biztonságpolitikai konferencia van Münchenben, többek között Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is felszólalt. Beszédében váratlanul élesen kritizálta az orosz-NATO kapcsolatok utóbbi időben tapasztalt romlását – ezért szerinte nem Oroszország, hanem a NATO a felelős –, majd arról beszélt, hogy

ez már az új hidegháború. 

Az új hidegháború oka Medvegyev szerint az, hogy a nyugat lett barátságtalan Oroszországgal, például mert a NATO rendszeresen a legnagyobb biztonsági fenyegetések között emlegeti az oroszokat. Majd arra biztatta a nyugati vezetőket, hogy működjenek együtt Oroszországgal jobban a terrorizmus kérdésében.

Medvegyev határozottan tagadta, hogy az orosz légierő civileket bombázna Aleppónál. (Itt most Baszar al-Aszád erői orosz támogatással közel állnak ahhoz, hogy körbevegyék a lázadók által tartott utolsó nagyvárost.) Azt is elmondta, hogy egyes nyugati titkosszolgálatok megszakították az együttműködést Oroszországgal, "amiért az Iszlám Állam lesz majd hálás", tette hozzá.

Ugyanezen a konferencián Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról beszélt, hogy a NATO Orországország-politikája a "védelem és a párbeszéd elvén" fog alapulni a jövőben is. 

(MSC2016)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.