Szaúd-Arábia is elkezdi bombázni az ISIS-t

külföld
2016 február 14., 07:12
comments 119

Rpülőket vezényelt a törökországi Incirlikbe a szaúd-arábiai légierő. A repülők a szaúdi védelmi minisztérium szerint nem egyoldalúan, hanem az ISIS elleni nemzetközi koalíció részeként fognak bevetéseket repülni az ISIS ellen.

Ez jelentősen bonyolíthatja a szíriai helyzetet, ahol elméletben a kormányhadseregnek és a fegyveres ellenzéknek napokon belül fel kéne függesztenie az egymás elleni harcot.

A kormányerőket Oroszország, a fegyveres ellenzéket elsősorban Törökország és Szaúd-Arábia támogatja. Épp ezért Aszad a szaúdi beavatkozást veszélyforrásnak érzi, be is jelentette, hogy ellenséges lépésnek tekinti, hadserege pedig szembeszegül vele.

A csütörtök éjjel Genfben kötött fegyvernyugvási egyezmény szerint a jövő hét végén már legfeljebb a nemzetközi közösség által terroristának minősített szervezetek, az ISIS és az an-Núszra Front ellen lehet háborút viszelni Szíriában.

A fegyvernyugvást az országban légi kampányt folytató Oroszország nem tekinti kötelezőnek magára nézve:

az oroszok állítják, hogy ők eleve csak az ISIS és a terroristák ellen harcoltak.

Ez mondjuk ebben a formában nem igaz: minden mérvadó beszámoló szerint az oroszok legalább annyi, ha nem több támadást intéztek a mérsékelt - pont Szaúd-Arábia és Törökország támogatását élvező - ellenzéki csoportok ellen is, mint az ISIS ellen.

A helyzet azért is bonyolult, mert Szaúd-Arábia, ahogy Törökország is, határozottan Aszad távozását követeli, miközben az orosz beavatkozás célja pont a kliens rezsim megerősítése volt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.