1,2 milliárdot kell visszafizetnie a roma önkormányzatnak Farkas Flórián mutyi-ámokfutása miatt

Az emberügyi gigaminisztérium, az EMMI ellenőrei nem találták annak semmilyen jelét, hogy az Országos Roma Önkormányzat által összevásárolt ingatlanokban bármiféle szakmai munkát végeztek volna az uniós forrásokból indult "Híd a munkába" program keretében. Ezért a minisztériumban felmondták a támogatási szerződést, így az ORÖ-nek vissza kell fizetnie az 1,2 milliárd forint átutalt támogatást, értesült az Index.

Farkas Flórián a Parlamentben (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

A pénzt arra kellett volna költeni, hogy a romák munkalehetőségeit bővítsék továbbképzésekkel, ámde ahelyett kizárólagosan túlárazott és felesleges ingatlanberuházásokba ölték a forrásokat.

Az EMMI emberei úgy látták, hogy az összesen 560 millióért vásárolt hét épület alkalmatlan arra, hogy ott a program feltételeinek megfelelő munka folyjon; ebből egyébként csak a gellérthegyi irodára háromszázmilliót költöttek. Az elköltött összesen 1,2 milliárd forint eredményeképpen egyetlen brigád sem jött létre. Farkas Flórián emberei közben háromszor akkora bért kaptak, mint a projektben szintén részt vevő Türr Intézet dolgozói.

A programot egyébként nem is lehet szabályszerűen lezárni, mivel az egész dokumentációt lefoglalta a NAV, még tavaly nyáron. Az is kérdéses, hogy maradt-e egyáltalán elég forrása az önkormányzatnak a pénz visszafizetésére.

(Index)