II. János Pál pápa harminc éven át "bizalmas viszonyban" volt egy házas nővel

II. János Pál pápa (született Karol Wojtyla), aki 1978 és 2005 volt a római pápa, több mint harminc éven át nagyon közeli, bizalmas, sőt, "intenzív" viszonyban állt egy házas nővel, a lengyel származású amerikai filozófus Anna-Teresa Tymienieckával, írja a BBC.

A kettejük közötti levelezés eddig nem volt nyilvános, a lengyel nemzeti levéltárban őrizték. Most viszont hozzáfért a brit hírügynökség.

Arra semmiféle bizonyíték vagy jelzés nincs a levelezésben, hangsúlyozza a BBC, hogy a pápa megszegte volna a cölibátus fogadalmát.

Balra Tymienciecka, jobbra Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál.

A kapcsolat úgy kezdődött, hogy Tymieniecka még 1973-ban levelet írt az akkor még krakkói érsek Wojtylának egy filozófiai témájú könyvről, amit írt – aztán el is utazott az akkor ötvenéves nő Lengyelországba, hogy találkozzanak. Ezt követően levelezni kezdtek, és ugyan a későbbi pápa levelei eleinte kifejezetten hivatalos hangvételűek voltak, később egyre inkább barátiak, majd érzelmesek lettek. Később egy közösen írandó könyv miatt többször személyesen találkoztak, néha kettesben.

A BBC több, korábban soha nem látott fényképet is megmutat a viszonyról, az egyiken sátrazás közben látható a páros. De meghívta a nőt síelni, túrázni, aztán később a Vatikánba is a lengyel egyházfő.

A brit hírügynökségnél átnézték a több száz levélből álló levelezést, pontosabban csak a pápa leveleit, és néhány idézetet is kiemeltek, például amikor arról vall Wojtyla, hogy milyen intenzív érzéseket váltott ki belőle levelezőpartnere néhány sora, vagy amikor "Isten ajándékának" nevezte őt.

A hírügynökség által idézett hozzáértők szerint a levelekből kirajzolódik, hogy Tymieniecka még a találkozásuk elején szerelmes lett a pápába. Ő például azzal válaszolt erre, hogy a nőnek ajándékozta a számára egyik legkevesebb tárgyat, az önmegtartóztatást jelképező skapuláréját.

(BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.