És téged ki kérdezett, IMF?

Kiadta Magyarországról az éves értékelését az IMF. Nincs benne semmi, amit itthon mi ne tudnánk, a hírértéke csak annyi a dolognak, hogy ezt most a Nemzetközi Valutaalap mondja.

Azt írják a jelentésükben, hogy a magyar gazdaság nagyon jól teljesít, erősödünk és a munkanélküliség is csökken, bár ezeket főként az EU-s pénzek és a támogató külső környezet hajtja. De elismerik azt is, hogy láttak Magyarországon belső, makrogazdaság-támogató lépéseket is.

A szervezet szerint azonban növekedésbarátabb politika kellene Magyarországra, hogy fel tudjunk készülni azokra az időkre, amikor nem lesz ennyire kedvező a nemzetközi környezet. Ez azért fontos, mert a magyar gazdaság finanszírozási igénye még mindig magas, bár tény az is, hogy most sokkal kevésbé sérülékeny a magyar gazdasági rendszer, mint korábban. A külső környezet jelentős romlása azonban így is komoly tőkekivonáshoz vezetne, ami meg tudná fektetni az országot.

Az IMF említi a rezsicsökkentést és az új lakáspiac-élénkítő programokat is (lakásáfa, CSOK). Azt írják, hogy ezek kedvezően hatnak a növekedésre, de kockázatot is jelentenek, mert nem látni, meddig lesz pénz ezekre a magyar költségvetésben, vagy hogy lesz-e elég pénz rájuk egyáltalán.

A költségvetési folyamatok kedvezőbbek a vártnál, és várhatóan 2016-ban is azok lesznek, a szervezet becslése szerint a GDP 2,1 százaléka körül lehet majd a költségvetési hiány, és jó eséllyel sikerülni fog csökkenteni az államadósságot. Az IMF szerint azonban jobban lehetne és kellene spórolni, és akkor az adósságot is gyorsabban csökkenthetnénk.

Ezen kívül üdvözlik a NAV reformját és a bankadó csökkentését is, és javasolták, hogy a magyar kormány csökkentse az állam kifejezetten komoly szerepét a gazdaságban. (IMF via Portfolio)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.