Két újabb offshore céget engedtek be a letelepedési kötvényes milliárdos mézesbödönhöz

gazdaság
2016 február 16., 10:41
comments 156

Két liechtensteini tulajdonban álló cég,

  • a VolDan Investments és
  • az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft.

kapott bebocsájtást abba az elképesztő pénztalicskázó programba, amit letelepedési kötvények forgalmazásának neveznek, írja a Magyar Nemzet.

A program 2013-as indulása óta 74-95 milliárd forintot tettek zsebre a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek, írja a lap saját számításaira hivatkozva. Az értékesített kötvényekért ugyanis elképesztően magas, 23-28 százalékos haszonkulcsot kapnak a közvetítő cégek, ezt azzal kommentálta Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke, hogy

Nem én terjesztettem elő azokat a javaslatokat, amelyek alapján az egész kötvényértékesítési szabályokat megállapították

– célzott Rogán Antalra, a gazdasági bizottság korábbi vezetőjére, aki most már a kormányzati propagandagépezet irányításáért felelős miniszter lett.

photo_camera

A forgalmazásra nem írtak ki pályázatot, ismerte el Bánki Erik, a gazdasági bizottság vezetője. "Minden esetben maguktól jelentkeznek a cégek, a bizottsághoz kérelmek futnak be, amelyeket a testületi üléseken bírálnak el a gazdasági bizottság tagjai" – mondta.

A VolDan és az Arton Capital azt követően kerülhetett helyzetbe, hogy két cég engedélyét visszavonta a parlament gazdasági bizottsága. Ezek a Szingapúrra specializálódott Euro-Asia Investment Management Pte. Ltd., és a többek között azerbajdzsáni, kazah, thaiföldi, illetve indonéz állampolgárokra koncentráló Discus Holdings Ltd. voltak. A Magyar Nemzet szerint egyébként a bizottság a felmondással nem tartotta be a saját maga által vállalt hároméves határidőt.

(A letelepedési kötvények lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők – főleg kínaiak –, ha legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak. A kötvényt csak a gazdasági bizottság által kijelölt cégek forgalmazhatják, ezek egy kivétellel mind offshore cégek.)

(Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.