Civilek és rendőrök fogtak össze a hajléktalanok felesleges zaklatása ellen

Budapest
2016 február 17., 10:07
comments 166

2015-ben fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz a Helsinki Bizotsság, mert úgy ítélték meg, hogy a budapesti rendőrök zaklatják, és így diszkriminálják a hajléktalanoka. A Város Mindenkié (AVM) csoport felmérése szerint a hajléktalan embereket átlagban havi két alkalommal is igazoltatják a rendőrök, miközben más gyalogosokat csak elvétve állítanak meg.

Egy ilyen eljárásban lehetőség van a feleknek megállapodni. Így a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Helsinki Bizottság most egyezséget kötött egymással.

Az egyezség rögzíti, hogy az érintettek tapasztalatai és az AVM vizsgálatának eredményei szerint a jelenlegi igazoltatási gyakorlat aránytalanul sújtja a hajléktalan embereket. Ezzel kapcsolatban a rendőrség leszögezi, hogy a rendőri vezetés arányos, szakszerű intézkedést vár el,

amellyel nem egyeztethető össze a zaklató igazoltatás.

A felek arról is megállapodtak, hogy milyen lépésekkel lehet javítani a helyzeten, a részleteket csütörtökön hozzák nyilvánosságra egy sajtótájékoztatón.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.