Civilek és rendőrök fogtak össze a hajléktalanok felesleges zaklatása ellen

2016 február 17., szerda 10:07
169

2015-ben fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz a Helsinki Bizotsság, mert úgy ítélték meg, hogy a budapesti rendőrök zaklatják, és így diszkriminálják a hajléktalanoka. A Város Mindenkié (AVM) csoport felmérése szerint a hajléktalan embereket átlagban havi két alkalommal is igazoltatják a rendőrök, miközben más gyalogosokat csak elvétve állítanak meg.

Egy ilyen eljárásban lehetőség van a feleknek megállapodni. Így a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Helsinki Bizottság most egyezséget kötött egymással.

Az egyezség rögzíti, hogy az érintettek tapasztalatai és az AVM vizsgálatának eredményei szerint a jelenlegi igazoltatási gyakorlat aránytalanul sújtja a hajléktalan embereket. Ezzel kapcsolatban a rendőrség leszögezi, hogy a rendőri vezetés arányos, szakszerű intézkedést vár el,

amellyel nem egyeztethető össze a zaklató igazoltatás.

A felek arról is megállapodtak, hogy milyen lépésekkel lehet javítani a helyzeten, a részleteket csütörtökön hozzák nyilvánosságra egy sajtótájékoztatón.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt