Civilek és rendőrök fogtak össze a hajléktalanok felesleges zaklatása ellen

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

2015-ben fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz a Helsinki Bizotsság, mert úgy ítélték meg, hogy a budapesti rendőrök zaklatják, és így diszkriminálják a hajléktalanoka. A Város Mindenkié (AVM) csoport felmérése szerint a hajléktalan embereket átlagban havi két alkalommal is igazoltatják a rendőrök, miközben más gyalogosokat csak elvétve állítanak meg.

Egy ilyen eljárásban lehetőség van a feleknek megállapodni. Így a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Helsinki Bizottság most egyezséget kötött egymással.

Az egyezség rögzíti, hogy az érintettek tapasztalatai és az AVM vizsgálatának eredményei szerint a jelenlegi igazoltatási gyakorlat aránytalanul sújtja a hajléktalan embereket. Ezzel kapcsolatban a rendőrség leszögezi, hogy a rendőri vezetés arányos, szakszerű intézkedést vár el,

amellyel nem egyeztethető össze a zaklató igazoltatás.

A felek arról is megállapodtak, hogy milyen lépésekkel lehet javítani a helyzeten, a részleteket csütörtökön hozzák nyilvánosságra egy sajtótájékoztatón.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.