Juncker: A történelem Merkelt igazolja majd

külföld
2016 február 17., 10:07
comments 281

A történelem Angela Merkelt fogja igazolni a menekültpolitikában, és a német kancellár az összes bírálójánál tovább marad majd hivatalában - mondta az Európai Bizottság (EB) elnöke a Bildnek adott interjúban.

"Jobb lett volna, ha minden tagállami kormányfő olyan gyorsan felismerte volna, mint Angela Merkel, hogy a menekültválságot csak közösen lehet megoldani, éppen úgy, mint korábban az adósságválságot. Most viszont már olyan tagállamok is segítenek, amelyek korábban nagyon kritikusak voltak, és a közösség költségvetési átcsoportosításokkal rekordidő alatt 10,1 milliárd eurót mozgósított a válságkezelésre."

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcs előtt elszigeteltnek tűnik, azt mondta, hogy a kormányfői állás munkaköri leírásában szerepel a "tartás" és az állhatatosság erős nyomás alatt, a kancellároknak pedig mindig akkor adóznak elismeréssel, amikor "viharos időkben is tartják az irányt". Ezt mutatja Helmut Kohl volt német kancellár "előrelátó újraegyesítési politikája" is.

Politikai vezető erőt mutat annak kimondása, hogy sikerül megoldani a válságot, és "minden egyéb kapituláció a populisták előtt" 

- mondta a luxemburgi politikus.

A görög-macedón határ lezárásáról szóló elképzelésekről azt mondta, hogy "az együttműködés harmadik országokkal valamely tagállam határa lezárásának céljával jogilag nem megengedett és politikailag nem elfogadható".

Az Európai Bizottság támogatja ennek a határnak a biztosítását, de mindkét oldalon, Görögország és Macedónia felől is. A válságkezelés sikerének esélyéről azt mondta, hogy az államadósság-válság kezeléséhez hasonlóan a menekültválságban is számos közös lépés kell a kívánt hatás eléréséhez, és időre van szükség ahhoz, hogy beérjenek az utóbbi időszakban elhatározott intézkedések. Az első eredmények azonban már látszanak, mert tavaly szeptember óta 8 százalékról 90 százalékra emelkedett azon menedékkérők aránya, akiktől Görögországban ujjnyomatot vesznek, az EU-ba belépő menedékkérők napi átlagos száma pedig az októberi 7000-ről 2000-re süllyedt - mondta Jean-Claude Juncker. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.